![]() Of eigenlijk, voeding voor je darmbacteriën. Sommige voedingmiddelen zijn nou eenmaal favoriet bij de darmbacteriën. Een daarvan is Glucomannan. Oftewel Konjac. Het komt van de wortel van een plant uit Oost Azië en is een populair ingrediënt voor gewichtsverlies. Het zit vol met oplosbare voedingsvezels, het is een probiotica, en heeft weinig calorieën. Je kunt het in poedervorm krijgen maar een tijdje geleden heb ik ook een produkt 'ontdekt': pasta, rijst en noedels gemaakt van de konjacwortel. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het als medicijn gebruikt en in het westen kennen we het voornamelijk als een middel voor gewichtsverlies. Ik kwam eigenlijk heel toevallig op het merk Clean Foods tijdens mijn zoektocht naar produkten voor onze nuttige darmbacteriën. Dit merk vertelt trots dat er NIKS in zit! Geen calorieën, geen koolhydraten etc. etc. Maar wat er WÉL in zit is juist super interessant, namelijk glucomannan, oftewel konjac. Onze darmbacteriën zijn er gek op en zorgen voor betere vertering van ons voedsel, langer een 'vol' gevoel, betere ontlasting, verlaagt cholesterol, en waar de meeste mensen super enthousiast over zullen zijn is het feit dat het helpt met gewichtsverlies. Of dit ook inderdaad zo is kan ik niet met zekerheid zeggen. Het hangt er maar net van af hoe jouw voedingspatroon verder is. Wat ik wel kan zeggen is dat deze noedels/pasta/rijst een prima vervanging kunnen zijn voor 'gewone' versie omdat je op deze manier extra vezels binnenkrijgt, waar je darmbacteriën weer heel blij mee zijn. Voedingsmiddelen waar ook glucomannan in zit: Haver, erwten, bonen, appels, citrusvruchten, wortel, psyllium... Deze week heeft Clean Foods een actie: alleen deze week 1 gratis product naar keuze bij elke bestelling, met code: NIEUW1 Ik zou zeggen: ENJOY!
0 Comments
afname van deze vormen van kanker. Er wordt dus al bijna 90 jaar (500 uitroeptekens...) onderzoek gedaan naar nieuwe methoden en nieuwe medicijnen maar helaas zonder noemenswaardig resultaat. Hier word ik moedeloos van. Helamaal moedeloos word ik van het feit dat er maar geld gepompt blijft worden in onderzoek. Waarschijnlijk vooral door mensen die emotioneel betrokken zijn door het verlies van een of meerdere dierbaren aan deze slopende ziekte. Zelf heb ik een opa en oma verloren aan deze ziekte en nog geen jaar geleden ook mijn eigen moeder. Natuurlijk vrees ik voor meer slachtoffers. En toch geef ik bijna nooit aan het meest 'polulaire' goede doel van Nederland, namelijk KWF Kankerbestrijding. Er wordt maar liefst 146 miljoen euro per jaar opgehaald (Bron: KWF). En er wordt natuurlijk ook heel veel geld uitgegeven aan nuttig onderzoek e.d.. Niet alleen in Nederland worden er miljoenen euro's opgehaald, ook wereldwijd. En dan nog, geen vooruitgang in 90 jaar? Komt er bij niemand een vraagtekentje op? Ik schrok er nogal van!
Ik kan wel even doorgaan met klagen maar om wat positiever te blijven, zou ik het heel fijn vinden als we met z'n allen ook eens heel veel geld gaan uitgeven aan kanker voorkómen, en educatie op scholen over hoe kanker te voorkómen, kennis overdragen over hoe risico drastisch te verminderen. Voor de beschuldigende vingertjes: ik ben ontzettend blij met de kennis, methoden en medicijnen die we nu hebben. We roeien met de riemen die we hebben, en er worden vele levens gered. En nee, kanker is niemands schuld. Er spelen ontzettend veel faktoren mee en het is een waanzinnig gecompliceerde ziekte. Ook als je nu blaakt van gezondheid kan het toeslaan. Ik vind het schrijnend dat er weinig kennis is bij het gros van de mensen over risicofaktoren. Dat zou common knowledge moeten zijn. Maar ja, het is ook common knowledge dat we allemaal meer groenten en fruit moeten eten. En dat lappen we met z'n allen massaal aan onze laars! Bronen: KWF NCBI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515569/
Wat moet je ermee???? Gelukkig was ik kort geleden in mijn favoriete Onigiri mini restaurantje in Amsterdam waar een Japanse theedemonstratie gegeven werd. Ja, er was ook matcha thee. Vers gebrouwen, koud of warm. Zo lust ik het wél. Maar hier kreeg ik de oplossing voor mijn matchapoeder, een recept voor matcha cake. Hij is superlekker, zoals ik het lekker vind: niet te zoet, wetende dat het (min of meer) gezond is kun je er zonder schuldgevoel van genieten. Ik mocht het recept delen, dus bij deze! Methode: Verwarm de oven voor op 170°C. 1. Voeg bloem/meel en matchapoeder toe in een grote kom 2. Smelt de boter in een pannetje (of magnetron) en voeg to aan meel/matchamengsel. Meng goed. 3. Mix de suiker en de eieren in een aparte kom met een mixer 4. Voeg nu 2 en 3 samen 5. Voeg de bonen aan het mengsel toe toe (ik heb de bonen van tevoren een beetje platgeprakt, maar als je hele bonen in je cake wil kan dat ook) 6. Giet het cakemengsel in een ingevette cakevorm, of gebruik bakpapier in je cakevorm. Strijk het mengsel een beetje glad en bak voor 35-45 minuten. 7. Prik met een satéprikker in de cake om te checken of de cake goed doorbakken is (dan komt de prikker droog uit de cake). Eventueel kun je er plakjes van snijden en invriezen. Zorg ervoor dat de plakken niet aan elkaar plakken door tussen elk plakje een stukje bakpapier toe te voegen (dezelfde bakpapier die je evt. hebt gebruikt voor het bakken zelf). Zoals je ziet had mijn cake ietsje langer in de oven gemoeten, maar het bleef een lekkere cake.
Enjoy! Barbara Bewegen hoort bij gezond zijn. Maar vaak is het zo makkelijk nog niet. Soms moet je door een barrière heen, om bijvoorbeeld naar de sportschool te gaan, om je sportkleding aan te trekken, om tijd vrij te maken, om je activiteiten neer te leggen en te gaan! De beste manier om te bewegen is iets te kiezen dat je leuk vindt. Open deur he? Maar soms kies je iets wat je eigenlijk niet zo heel leuk vindt, maar wegen de voordelen enorm op tegen de nadelen. De nadelen? Mag je zelf invullen. De voordelen? Bloed stroomt, energie stroomt, zuurstof in je lijf en hersenen, meer energie, beter slapen, betere spijsvertering, gezond gewicht etc. etc. Alle beetjes helpen en er is veel mogelijk: yoga, wandelen, fietsen, hardlopen, sportschool, boksen, tennissen, hond uitlaten, traplopen.... Het hoeft allemaal niet zo fanatiek. Wie weet geeft dit bericht je net even dat zetje dat je nodig had om in actie te komen!
TIP: PLAN HET! Zet het in je agenda. En wees lief voor jezelf als het een keertje niet lukt.
daarbinnen. Helaas moet je 3 dagen vóór de ingreep vezelarm eten. In de brochure die ik kreeg werden een aantal voorbeelden genoemd van de voedingsmiddelen die je bij voorkeur niét mag eten. Maar wat dan wel? Vezelrijk, en tóch gezond? Best wel moeilijk om eerlijk te zijn. Want juist de vezelrijke voeding is gezond. Maar 2 á 3 dagen op de volgende voeding leven moet te doen zijn. Hier wat voedingsmiddelen die acceptabel zijn:
Hier een voorbeeld van wat een dagmenu zou kunnen inhouden: ONTBIJT Beker melk of thee Ei Wit brood met pindakaas, kaas, halva jam of rozenbotteljam OF Yoghurt zonder noten of muesli, eventueel met fruiT (zie onder 'SNACK') Appelmoes, eventueel door yoghurt mengen LUNCH Kip noedel soep of versgetrokken vleesbouillon Witte crackers (met zo min mogelijk vezels, zaden etc) Wit broodje met zalm of andere vis (uit blik, uitgelekt, of vers) met evt. wat mayonaise SNACK Witte (geroosterde) boterham of witte crackers met kaas Stukje fruit zoals: watermeloen, suikermeloen, perzik zonder schil Rijstwafel met kaas, pindakaas, halvajam, rozenbotteljam AVONDETEN 200-250 gr. vlees, gevogelte of vis Witte rijst Gekookte groenten zoals wortel, biet, asperges, uit blik of vers Wit broodje erbij met boter DRANKEN Water Thee, warm of koud (met of zonder melk/suiker) Je ziet, het is niet ideaal, en zeker niet wat ik zoal op een dag graag zou willen eten. Het mist enorm veel vitaminen/mineralen. Maar voor tijdelijk is het prima. TIP 1: om hongergevoel tegen te gaan helpen eiwitten goed. Deze geven je langer een vol gevoel. Een extra eitje, stukje vlees of vis is dan de oplossing. Drink ook 1/2 liter tot 1 liter extra water om verstopping tegen te gaan. TIP 2: zijn er voedingsmiddelen waarover je twijfelt? Kijk dan eens op Voedingswaardentabel.nl. Probeer dan die voedingsmiddelen te kiezen die op of onder de waarde 2 vallen onder de kolom 'vezels'. Zodra alles achter de rug is, operatie, medische bahandeling, onderzoek, kun je heel langzaam de vezelrijke voeding weer introduceren. Ik zou zeggen: sterkte, succes en op je gezondheid!
|
AuthorVoedingsdeskundige, slaapexpert voor ondernemers, Natuurgeneeskundig Therapeut, Holistisch leefstijlcoach, in een notendop. Wil je meer over mij weten? Ga dan naar 'Over Barbara' Archives
August 2024
Categories
All
|