Health Sense Amsterdam
  • Thuis
  • Over Health Sense
    • Over Barbara
    • 5 Natuurgerichte Principes
    • Klanten zeggen...
    • Werkwijze & Tarieven
    • In de media....
  • Programma's
    • Gewicht
    • Gezondheid
    • Detox
  • Blog
  • Goede Doelen
  • Shop
  • Contact
    • Contact
    • Locaties
    • Gratis kennismakingsconsult
    • Request for Information
    • Locations
  • Zorgverzekeraar & klachtenregeling

okseltjes scheren, en dan?

16/7/2020

0 Comments

 
Foto
Het is zomer dus de okseltjes mogen weer gezien worden. Het liefst zonder haar voor de meeste mensen. Oksels scheren dus. Zelf doe ik dit ook, al tientallen jaren. Maar op een gegeven moment kreeg ik jeukende oksels. Ik veranderde van deodorant, en weg was het probleem. Maar na een aantal maanden begon de jeuk weer. Mijn conclusie was dat mijn huid blijkbaar niet gediend was van de deo's. Of het scheren? Zonder deo was ook geen optie want hoe goed ik mijn oksels ook waste, in de loop van de dag begon het toch niet zo  fris te ruiken. Ik begon mijn onderzoek en stuitte op aluminium [1]. De meeste mensen weten dit inmiddels wel, daarom verkopen grote merken zoals Rexona en Dove inmiddels deo's zonder aluminium omdat consumenten daar nou eenmaal naar vragen. Ik ging echter nog een stapje verder. Wat mij betreft helemaal geen chemische middeltjes meer op mijn huid. En wel hierom.

Scheren verwijdert meer dan alleen okselhaar. Je scheert ook een dun laagje van de bovenste huidlaag af. En hoewel er heel weinig aluminiumabsorptie door intacte huid is, krijg je een zesvoudige toename van aluminiumabsorptie door de huid wanneer je de buitenste laag met een scheermesje afscheert en vervolgens een deo opwrijft. 

Onlangs werd aangetoond dat vrouwen met borstkanker tweemaal zoveel aluminium in hun borsten hebben als vrouwen zonder borstkanker [2], hoewel dit geen oorzaak en gevolg is.  Misschien nemen tumoren gewoon meer aluminium op. Vervolgonderzoek heeft gesuggereerd dat deze alternatieve verklaring onwaarschijnlijk is [3].

De laatste review over dit onderwerp concludeerde dat als gevolg van de nieuwe gegevens dat "het verminderen van de concentratie van dit metaal in deodorants dringend noodzakelijk is". Of op zijn minst moet het label waarschuwen: "Niet gebruiken na het scheren"[4].

Mijn oplossing is om het heft helemaal in eigen hand te nemen en mijn zelfgemaakte deo te gebruiken. 100% Natuurlijk en veilig. En ja, ik zweet wel, maar het stinkt niet. Mocht ik eens een avondje uitgaan en geen zweetvlekken wil in mijn mooie jurk? Dan spuit ik een avondje dat chemische goedje onder mijn arm. Maar dat is één keer in de zoveel tijd.

Wist je trouwens dat dieet invloed heeft op jouw lichaamsgeur? In dit onderzoek [5] kun je er meer over lezen. Het hilarische van dit onderzoek was dat de mannen, met hun zweterige oksels, geld uitgekeerd kregen voor deelname aan dit onderzoek, terwijl de vrouwen, die de zweterige oksellucht van de mannen moesten ruiken om de 'aantrekkelijkheid' te bepalen, betaald kregen in..... chocoladerepen!

Ongeveer een jaar geleden hoorde ik voor het eerst van De Groene Zuster. Ik zou willen dat meer vrouwen van dit geweldige bedrijf weten. Dit is wat ze doen: 
"Met thermografie doen we preventieve borstonderzoeken. veilig, pijnvrij en betrouwbaar. Geschikt voor álle vrouwen. Wacht niet tot je 50 bent met nadenken over gezonde borsten!".

In de maand augustus is er KORTING voor hun full body onderzoek. 

Wil jij meer weten over natuurlijke en veilige huidverzorging? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Health Sense: https://www.healthsenseamsterdam.nl/contact.html 
Hier ontvang je regelmatig recepten voor zowel gezonde voeding als natuurlijke huidverzorging.

Mooie zomerdag! 
🌺 🌞 

Bronnen:
1. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths/antiperspirants-fact-sheet
2. ​https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21337589/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17629949/
4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0946672X13002034
5. https://academic.oup.com/chemse/article/31/8/747/364338
0 Comments

5 Redenen om van slaap te houden

10/7/2020

0 Comments

 
Foto
​Er zijn mensen die slapen heilig vinden, iets om elke avond weer naar uit te kijken. Anderen vinden het een noodzakelijk kwaad, misschien zelfs tijdverspilling. En voor sommigen is het een regelrecht drama, want, ze hebben slaapproblemen. In dit  artikel bekijk ik slaap in het licht van gezondheid. En waarom vanuit deze invalshoek iedereen van slaap zou moeten houden.

5 Redenen om je slaap bloedserieus te nemen en ervan te houden:
 
1. Slapen maakt je slank! Slaap helpt je namelijk  om diverse hormonen in balans te brengen, maar met name twee hormonen zijn hier van belang, namelijk de hormonen ghreline en leptine. Deze hormonen zorgen voor respectievelijk hongergevoel en een vol gevoel. Als deze hormonen uit balans zijn door gebrek aan slaap zul je vaker last hebben van een hongergevoel. Je eet dus meer, ongezonder en vaker wanneer deze hormonen uit balans zijn, met als gevolg ongewenste gewichtstoename.
 
2. Slaap helpt je bij stress. Slaap is er om het stressniveau in je lichaam te verlagen en het ondersteunt je ook bij je dromen. Dromen zijn belangrijk want in je dromen, vooral tijdens de REM slaap, verwerk je alle nare, emotionele, beladen en stressvolle ervaringen van overdag. Je kunt het vergelijken met een soort schoonmaakbeurt van de hersenen die ’s nachts plaatsvindt, terwijl jij gewoon lekker ligt te slapen. Het gezegde ‘ergens een nachtje over slapen’ is dus  eigenlijk heel logisch, want de volgende dag bekijk je het leven vanuit een heel nieuw perspectief.
 
3. Slapen maakt je slimmer. Als je niet slaapt, vertragen alle neurologische processsen, heel subtiel. Je kunt je minder goed concentreren alhoewel je zelf denkt dat je heel scherp bent. Vaak merk je dat er iets mis is als je simpele dingen begint te vergeten zoals: “heb ik nou net shampoo in mijn haar gedaan of niet?”, of “ik dacht toch echt dat ik de melk hier net had neergezet”, of “wat kwam ik ook al weer doen hier in de badkamer?”. Studenten doen er ook beter aan om ‘een nachtje te slapen’ op studiestof, in plaats van tot in de kleine uurtjes doorstuderen, overlevend met een pot koffie.
 
4. Slaap is het beste anti-verouderingsmiddel ter wereld. Vergeet alle crèmes, zalfjes, ampullen etc. Slaap staat op nr. 1 als het om schoonheid van binnenuit gaat. Tijdens de slaap repareert je lichaam alle schade die er is, tot aan de kleinste cellen aan toe. ‘Schade’ klinkt dramatisch, maar het gaat hier om schade aan bijvoorbeeld spiercellen na een training, schade veroorzaakt door stoffen van buitenaf zoals chemicaliën, vrije radicalen etc. Bepaalde cellen horen simpelweg ‘opgeruimd’ te worden, om plaats te maken voor nieuwe cellen. Nieuwe huidcellen, ja graag! Dit  gebeurt allemaal tijdens de slaap. Misschien weet je hoe je er ongeveer uitziet na een nachtje slecht slapen. Zelf kijk ik liever niet in de spiegel op zo’n dag....
 
5. Slaap is goed voor je humeur! Niemand houdt van een chagrijnig persoon. En zelf chagrijnig zijn is ook geen pretje. Als je goed slaapt, kun je het leven beter aan, heb je meer geduld, heb  je meer energie en ben je vrolijker en positiever.
 
Samengevat zijn dit de 5 redenen waarom we slaap moeten omarmen en serieus nemen:


  • Gezond gewicht
  • Verlaagt stress
  • Maakt je slimmer
  • Anti-veroudering
  • Goed voor je humeur
 
Laat me weten waarom jij graag slaapt! (of juist niet). E-mail mij, reageer op mijn Insta of Facebook en laat een reactie achter onder dit bericht.

0 Comments

buikpijn van het lachen

7/7/2020

0 Comments

 
Foto
Weet je nog? Als kind of puber? Dat je met een vriendje of vriendinnetje zo erg moest lachen dat je dacht dat je doodging? Of dat je zo'n buikpijn had dat het niet meer leuk was? Ik vraag me vaak af hoe vaak volwassenen dat nog hebben. Het gebeurt me gelukkig nog wel, bijvoorbeeld met mijn jongste dochter. Soms hebben we een hilarische verspreking, of ze valt of struikelt, of ik maak een blunder (dansen in de lift als net de buurman binnenstapt...). De leukste blunder was dat ik met kleding en al in bad viel nadat ik mijn dochter - toen ze nog wat kleiner was - uit bad probeerde te tillen op mijn rug. We hebben er nog lol over. Soms moeten we zo hard lachen dat we letterlijk over de grond rollen. En daarna.... voel ik me zo lekker 'opgeruimd'. Als je het heel technisch bekijkt is dit niet zo vreemd. Door het lachen komen er stoffen vrij zoals endorfine, dopamine en serotonine. Allemaal stoffen (neurotransmitters) die ervoor zorgen dat je je ontspannen voelt. Zou het niet fijn zijn als we deze stoffen wat vaker aanmaken? Je kunt deze stoffen ook op andere manieren in je lichaam laten aanmaken door het eten van bepaalde voeding, of door activiteiten zoals sporten, seks, acupunctuur. Maar ja, dat doe ik op mijn rijpe leeftijd niet meer elk jaar... ;o)

Binnenkort weet ik zeker dat ik weer enorm ga lachen. Gegarandeerd! Waarom? Omdat ik met mijn beste vriendin ga afspreken. We kennen elkaar al sinds we 8 jaar waren en we hadden dagelijks de slappe lach. Vaak om niks. Laatst vond ik een papiertje tussen mijn oude troep. Het was een A4-tje met een handgeschreven opsomming van al onze blunders op jaartal. Ik las er een aantal voor aan mijn man en ik lag meteen in een deuk. Ik heb de rest niet gelezen want ik wilde het delen met mijn vriendin. Dus, morgen gaat het gebeuren. Dan gaan we samen de 30-tal blunders oplezen en gaan we gieren van het lachen. Het wordt buikpijn, over de grond rollen, in onze broek piesen, huilen, en rooie koppen van het lachen. En mocht ik dat papiertje vergeten mee te nemen, die kans is namelijk heel groot, dan zullen we de halve dag krom liggen om het feit dat ik het belangrijkste van onze afspraak ben vergeten. 'Air head.... air head' zal ik dan de hele dag te horen krijgen. Alleen al bij de gedachte van onze lachbuien voel ik me goed.

Ik zou je willen uitdagen om komende maand heel doelbewust het lachen op te zoeken. Wat maakt jou aan het lachen?

Lachen is gezond cliché? Ja, lekker toch?

0 Comments

    Author

    Voedingsdeskundige, slaapexpert voor ondernemers, Natuurgeneeskundig Therapeut, Holistisch leefstijlcoach, in een notendop. Wil je meer over mij weten? Ga dan naar 'Over Barbara'

    Archives

    January 2025
    August 2024
    February 2024
    January 2024
    July 2023
    May 2023
    February 2023
    January 2023
    November 2022
    May 2022
    April 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    April 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    November 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015

    Categories

    All
    Child
    Diet
    Essential Oil
    Event
    Food
    Gluten Free
    Health
    Herb
    Mindset
    Natural Living
    Paleo
    Recipe
    Skin Care
    Sleep
    Spice
    Successful Living
    Suppelments

    RSS Feed

Webdesign and maintenance by: Health Sense Amsterdam
  • Thuis
  • Over Health Sense
    • Over Barbara
    • 5 Natuurgerichte Principes
    • Klanten zeggen...
    • Werkwijze & Tarieven
    • In de media....
  • Programma's
    • Gewicht
    • Gezondheid
    • Detox
  • Blog
  • Goede Doelen
  • Shop
  • Contact
    • Contact
    • Locaties
    • Gratis kennismakingsconsult
    • Request for Information
    • Locations
  • Zorgverzekeraar & klachtenregeling