Voor veel mensen is het best een uitdaging om balans te vinden tussen werk, noodzakelijke bezigheden thuis en ontspanning. In feite wordt er van ons verwacht om alles gedaan te krijgen, inclusief sporten, gezond te eten en elke nacht voldoende te slapen. Het probleem is dat veel mensen steeds minder tijd nemen om de goede dingen voor zichzelf te doen en als gevolg daarvan neemt de stress vaak toe, wat weer kan resulteren in ziekte of een totale burnout. BURNOUT Zelf heb ik ooit op het randje van een burnout gebalanceerd. Ik maakte lange uren en ging soms zelfs in het weekend naar kantoor. Ik cijferde mezelf helemaal weg. Het woord ‘burnout’ bestond toen nog niet echt. Na jarenlang fijn en naar ieders tevredenheid gewerkt te hebben kreeg ik een nieuwe draak van een bazin, ik noem haar even ‘madam’. Ze wilde me duidelijk het bedrijf uitwerken. Haar assistente, die aan de ene kant indruk wilde maken op de bazin, maar aan de andere kant toch heel stiekem aan mijn kant stond, vertelde mij dit. Ze raadde me aan om een traject in te gaan waarin ik hulp kon krijgen met het vinden naar een andere baan. Ik kon natuurlijk ook blijven, om na een tijdje ontslagen worden op basis van slecht functioneren. Ik kon vechten of vluchten. Een naaste collega vertelde me dat hij het hele gebouw, inclusief haar, zou afbreken als dit hem zou overkomen. Maar ik was anders. Ik was mentaal al compleet verzwakt en kon niet meer. Ik had er misschien een mooie oprotpremie aan over kunnen houden als ik had gevochten en het spel slim had gespeeld. Ik wist niet eens wat het spel was of wat mijn rechten waren en was te zwak om dit uit te zoeken. Mijn overgevoeligheid besloot anders. Ik huil normaal niet vaak, alleen bij het zien van de Lion King. Maar op een dag, op mijn werk, kon ik mijn tranen niet meer bedwingen. Jankend, in het zicht van willekeurige collega’s, besloot ik om zelf op te stappen en gebruik te maken van dit ‘geweldige’ aanbod. Zou ik voor de oprotpremie gaan, dan had ik daarvoor moeten vechten, een lange ademen hebben, blijven, en dat kon ik gewoonweg niet opbrengen. Ik wilde daar weg, weg, weg! Niet lang daarna, in mijn nieuwe functie, die ik overigens helemaal zelf heb gevonden zonder hulp van dat geweldige bureau, dacht ik met verbazing “er is gewoon leven na mij vorige werkgever!”. En een goed leven ook. Achteraf gezien was het prima zo. Ik heb andere bedrijven en nieuwe mensen leren kennen, nieuwe vaardigheden eigengemaakt, en zelfs nieuwe vriendschappen gemaakt die tot op de dag van vandaag nog voortduren. Ik vond het ook best cru om te beseffen dat dat bedrijf, die afdeling, gewoon lekker doorging, ook zonder mij. Niemand die zich om mij bekommerde, business as usual. Ik was gewoon een poppetje in het geheel. Ongeveer 6 maanden nadat ik weg was bij dit betreffende bedrijf werd madam zelf ontslagen. Het management was toch niet zo tevreden over haar functioneren. Dat had ik als hoogsensitief persoon al lang door maar toen was ik jonger, onzeker, en dacht dat alles toch echt aan mij lag. Jaren later kwam ik de assistente van madam tegen in het De Miranda zwembad tijdens babyzwemmen. Wij hadden allebei onze baby bij ons en raakten aan de praat. Inmiddels werkte zij daar ook niet meer en ze vertelde me dat ze mijn dossier had vernietigd voordat ze daar wegging. Madam was namelijk bezig geweest om mij weg te werken door bewijsmateriaal te verzamelen van al mijn fouten. Wel lief. Wat madam nu doet weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de assistente inmiddels is overleden aan kanker. Waarom ik dit allemaal vertel? Omdat het fijn is om mijn verhaal kwijt te kunnen, nog steeds. Omdat ik uit ervaring weet dat er zoveel mensen zijn die in dezelfde situatie zitten. Omdat ik weet dat het heel moeilijk is om zo’n situatie te doorbreken. Omdat ik weet dat het heel moeilijk is om voor jezelf te kiezen. Omdat ik weet dat er leven is ná een vervelende werksituatie. Omdat ik weet dat jij het verdient om het beste uit jouw leven te halen. Omdat ik weet dat je voor jezelf moét kiezen omdat anders anderen voor jou kiezen. Het is natuurlijk niet altijd nodig om rigoureus het roer om te gooien zoals ik heb gedaan, maar je kunt klein beginnen. Met voor jezelf te zorgen, jezelf op nr. 1 te zetten. YOGA RETREAT MET EXTRA'S Ik zit er al jaren op te broeden om een retreat te geven om mensen te inspireren om vooral goed voor jezelf te zorgen, in de breedste zin van het woord. Ik had wilde plannen. Bali, Italië, Ibiza... toen ik dit vertelde aan mijn yoga-maatje Suzanne zei ze dat ze precies hetzelfde had. Na wat brainstormen besloten we om de knoop door te hakken en samen een retreat te organiseren. Niet op Bali of Ibiza, maar gewoon hier, in Amsterdam. Het is nu nog steeds een beetje tricky om iets te organiseren in het buitenland. De 1-daagse retreat door ‘Bewust Leven’ is ervoor om jezelf eens goed in het zonnetje te zetten en om jou de deur uit te laten gaan met nieuwe inzichten en praktische tips die je dagelijks kunt toepassen. Of misschien wil je gewoon eens kennismaken met alles wat met bewust leven te maken heeft. Wat komt er allemaal aan bod: 12:30 - 13:30 Vegetarisch leren koken door Barbara 13:30 - 14:30 Vegetarische lunch 14:30 - 16:00 Yoga en ademoefening door Suzanne 16:00 - 16:30 Vragen/Hang-out Wij hebben deze retreat voor jou samengesteld in de mooie yoga Studio Reyn, in Amsterdam, met uitzicht op het water. Dit wordt geen copy-paste retreat zoals er al zoveel zijn maar typisch zelf-ontworpen. Wij putten uit onze eigen jarenlange ervaring op het gebied van voeding, gezondheid, natuurgeneeskunde, yoga, ademhaling, levenservaring en last but not least onze nuchtere, ietwat humoristische kijk op de wereld. Wij zien je heel heel graag op deze dag. Neem je vriend, vriendin, moeder, vader of collega mee. Ken je iemand die dit interessant zou vinden? Stuur deze blog dan door! Tickets kun je hier boeken. Welkom en Namasté
0 Comments
China verbrandt ongeveer de helft van 's werelds kolen, waarbij zware metalen, zoals kwik en lood, in de atmosfeer worden gespuwd en de ontwikkeling van naburige kinderen wordt aangetast. Maar wat als je niet in China woont of iets eet dat in China is geproduceerd? Je kunt nog steeds worden blootgesteld aan kwik dat zich in de oceanen nestelt als je vis en zeevruchten eet, maar sommige mensen drinken iets uit China: thee. China is een van de grootste exporteurs, maar hun snelle industrialisatie heeft geleid tot bezorgdheid over loodverontreiniging. Lood is een gifstof dat bijna elk orgaan in het lichaam kan aantasten, en hoe meer lood in de grond, hoe meer er in de theebladeren terechtkomt, en hoe dichter de thee bij de snelweg wordt verbouwd, hoe hoger de niveaus. Ervan uitgaande dat benzine met lood, dat pas in het jaar 2000 werd verboden, mogelijk ook een rol speelt. En net zoals grotere, langer levende vissen meer kwik verzamelen, accumuleren langer levende bladeren meer lood. Jonge theeblaadjes lijken twee tot zes keer minder lood te hebben dan volwassen bladeren; dus niet alleen de jonge bladeren die worden gebruikt om groene thee en witte thee te maken bevatten aanzienlijk minder lood dan de oudere bladeren die worden gebruikt om zwarte en oolong thee te maken. Het lood in zwarte en oolong thee lijkt veel gemakkelijker vrij te komen in heet water. En dus kan het gezondheidsrisico van lood 100 keer lager zijn voor groene thee in vergelijking met oolong en zwarte thee. BIOLOGISCH BETER? Aangezien bepaalde bestrijdingsmiddelen zware metalen kunnen bevatten, zou men kunnen veronderstellen dat biologische thee minder verontreinigd zou zijn, maar in een onderzoek van 30 gewone theesoorten uit Noord-Amerikaanse winkelschappen, leek er geen minder verontreiniging met giftige elementen te zijn dan gewone thee, hoewel biologische thee vermoedelijk veel minder besmetting met bestrijdingsmiddelen hebben. Qua lood lijkt de herkomst van de thee de belangrijkste factor. Dus, het komt erop neer, hoeveel thee is veilig om te drinken? Op basis van de strengste veiligheidslimieten ter wereld - zoals de Prop 65-parameters van Californië - en de grootste onderzoeken naar besmetting met theelood van over de hele wereld, kon ik dit bedenken. Als je niet zwanger bent en alleen groene thee drinkt, maakt het niet uit waar je je thee vandaan haalt. Je kunt zoveel drinken als je wilt, maar gezien het gemiddelde loodgehalte in Chinese zwarte theemonsters, zou meer dan drie kopjes per dag de dagelijkse veiligheidslimiet voor lood overschrijden. HOEVEEL THEE ZOU JE MOGEN DRINKEN? Dat is als je thee drinkt, en de theeblaadjes of het theezakje weggooit. Als je de bladeren eet, zoals bij matcha-thee, wat niet meer is dan groene thee in poedervorm, of theeblaadjes door je smoothie doet, zou ik niet meer dan twee of drie volle theelepels toevoegen. Tenzij je Japanse groene thee gebruikt, die zo weinig lood bevat dat je veilig 15 eetlepels per dag kunt eten - de enige reden waarom ik niet meer dan acht zou waarschuwen, is dat je de aanbevolen dagelijkse limiet voor cafeïne voor volwassenen zou kunnen overschrijden. Hoe zit het met kinderen? Als je een 10-jarige bent van 30 kilo, is lood nog steeds geen probleem met het drinken van groene thee, maar de veilige inname van caffeïne voor kinderen is waarschijnlijk slechts ongeveer drie mg per kg, wat je zou beperken tot ongeveer vier kopjes per dag. Hoewel ik om caffeïneredenen niet meer dan twee lepels Japanse groene thee aan een kindersmoothie zou toevoegen en om loodredenen niet meer dan één lepel Chinese groene thee. Evenzo zou ik niet graag zien dat kinderen meer dan één kopje zwarte thee per dag drinken en zou ik helemaal niet willen dat ze de bladeren zouden eten. Zwangere vrouwen zouden tijdens de zwangerschap een kopje groene thee per dag moeten kunnen drinken, ongeacht de bron, op basis van het gemiddelde theeloodgehalte, en de limiet voor Japanse thee is eigenlijk alleen de caffeïnelimiet, meer dan vier kopjes per dag. Ik zou echter niet aanraden om tijdens de zwangerschap zwarte thee te drinken of theebladeren te eten, tenzij je weet dat je thee krijgt van een bron met weinig lood. Bon Appétit ;) Dit artikel is overgenomen van Dr. Michael Greger. Voor zijn Engelstalige video over dit onderwerp ga je naar: video Heb je interesse in de gezondheidsvoordelen (of nadelen) van diverse voedingsmiddelen die wij allemaal dagelijks consumeren? Dan kan ik je het boek 'Hoe Overleef Je' aanraden. Klik op het plaatje voor meer info. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel! Muizen zijn nachtdieren. Ze eten 's nachts en slapen overdag. Als je muizen overdag voedt, komen ze meer aan dan wanneer je ze 's nachts een vergelijkbare hoeveelheid calorieën voedt. Hetzelfde voedsel, ongeveer dezelfde hoeveelheid voedsel, maar verschillende gewichtsresultaten, wat suggereert dat eten op het "verkeerde" moment kan leiden tot gewichtstoename. Zou dit ook voor mensen gelden? Aanbevelingen voor gewichtsbeheersing bevatten vaak advies om de nachtelijke voedselconsumptie te beperken, maar dit was nooit helemaal zeker, totdat het voor het eerst experimenteel werd bestudeerd in 2013. Onderzoekers instrueerden een groep jonge mannen om twee weken na 19.00 uur niet te eten. Vergeleken met een controleperiode waarin ze hun normale gewoonten voortzetten, werden ze na de nachtelijke eetbeperking ongeveer één kilo lichter. Dit is niet verwonderlijk, aangezien uit voedingsgegevens blijkt dat ze in die tijd onbedoeld minder calorieën aten. Om te zien of timing metabolische effecten heeft die verder gaan dan alleen het uitsluiten van eetmogelijkheden, zou je mensen moeten dwingen dezelfde hoeveelheid van hetzelfde voedsel te eten, alleen op verschillende tijdstippen van de dag. Het Amerikaanse leger bood zich aan als vrijwilliger om zo'n onderzoek uit te laten voeren. Amerikaans leger als proefkonijn In de eerste reeks experimenten lieten legeronderzoekers mensen één maaltijd per dag eten, hetzij als ontbijt of als avondeten. De resultaten toonden duidelijk aan dat de ontbijtgroep meer gewicht verloor. En nu komt het bijzondere: laat mensen maar één keer per dag eten tijdens het avondeten, en hun gewicht verandert niet veel. Laat ze één keer per dag bij het ontbijt eten en ze verliezen ongeveer één kilo per week. Net als in het onderzoek naar nachtelijke eetbeperkingen is dit te verwachten, aangezien mensen 's avonds meer honger hebben. Ga maar eens na. Als je overdag negen uur zonder eten zou zijn, zou je uitgehongerd zijn, maar mensen kunnen ’s nachts tijdens het slapen wél negen uur zonder eten en worden niet uitgehongerd wakker. Er is een natuurlijk circadiaans ritme van honger dat piekt rond 20.00 uur en rond 08.00 uur zijn laagste niveau bereikt. Dit is misschien de reden waarom het ontbijt bij veel mensen meestal de kleinste maaltijd van de dag is. Het circadiaans ritme van onze eetlust is niet alleen gedragsmatig, het is biologisch. Het is niet alleen dat we 's avonds hongeriger zijn omdat we de hele dag rondrennen. Als je de hele nacht opbleef en de hele dag sliep, zou je nog steeds het meest honger hebben in de avond. Om deze factoren te ontwarren, gebruiken wetenschappers een zogenaamd "gedwongen desynchronie" -protocol waarbij ze mensen opsluiten in een kamer zonder ramen in constant onveranderlijk zwak licht en mensen laten slapen in gespreide cycli van 20 uur om ze volledig door elkaar te schuiven. Dit gaat meer dan een week zo door, zodat de proefpersonen in alle fasen van de dag op verschillende tijdstippen eten en slapen. Dan kun je zien of cyclische verschijnselen echt gebaseerd zijn op interne klokken of gewoon een gevolg zijn van wat je op dat moment aan het doen bent. Ons circadiaans ritme werkt altijd Er is bijvoorbeeld een dagelijkse schommeling in onze lichaamstemperatuur - en bloeddruk, en hormoonproductie, en spijsvertering, en immuunactiviteit, en bijna al het andere. Maar laten we temperatuur als voorbeeld nemen. Je lichaamstemperatuur daalt meestal rond 4 uur 's ochtends. Is dit alleen omdat je lichaam afkoelt terwijl je slaapt? Nee, je kunt experimenteel aantonen, door mensen 24 uur lang wakker en bezig te houden, dat het hoe dan ook ongeveer tegelijkertijd gebeurt. Het maakt deel uit van ons circadiaans ritme, net als onze eetlust. Het is dus logisch dat als je maar één maaltijd per dag eet en je wilt afvallen, je 's ochtends wilt eten wanneer je hongerhormonen op hun laagste niveau zijn. De legerwetenschappers herhaalden het experiment, maar deze keer lieten ze de deelnemers precies 2.000 calorieën eten, zowel voor het ontbijt als voor het avondeten. Zonder rekening te houden met de factor eetlust. Ze mochten ook niet sporten. Hetzelfde aantal calorieën, dus zou verandering in gewicht hetzelfde moeten zijn, toch? Nee, de groep met alleen ontbijt viel nog steeds ongeveer één kilo per week af in vergelijking met de groep die alleen ’s avonds at. Eén kilo gewichtsverlies door hetzelfde aantal calorieën te eten! Daarom is het concept van chronobiologie, maaltijdtiming - wanneer te eten - zo belangrijk. Zou je méér willen weten over de wetenschap achter gezond afvallen? Dan kan ik je dit boek van Dr. Micheal Greger aanraden (klik op het plaatje): Heb je hulp nodig bij het afvallen, specifiek gericht op jouw leefstijl en afgestemd op jouw bloedwaarden? Waarbij je gaat werken met een individueel voedingsplan met specifieke voeding die voor jou werkt? Kijk dan eens op de pagina gewicht. |
AuthorVoedingsdeskundige, slaapexpert voor ondernemers, Natuurgeneeskundig Therapeut, Holistisch leefstijlcoach, in een notendop. Wil je meer over mij weten? Ga dan naar 'Over Barbara' Archives
August 2024
Categories
All
|