Je hebt het vast wel eens eerder gehoord. We moeten met de seizoenen mee-eten. En misschien klinkt het op een of andere manier wel logisch maar heb je er nooit zo over nagedacht. Waarom eigenlijk? Deze wijsheid is eigenlijk al eeuwen bekend in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en ook in de Indiase gezondheidskunde Ayurveda. Hier, in het westen, beginnen we ook te geloven aan deze wijsheid. Omdat het onderocht is. Door wetenschappers. Dan is het namelijk waar. Knipoog. Voeding heeft volgens de TCM en Ayruveda namelijk thermische werking. Een aardappel bijvoorbeeld kun je warm of koud eten. Maar eenmaal binnenin het lichaam heeft diezelfde aardappel, warm of koud, een verwarmend effect op het lichaam. Ook pompoen en ui zijn verwarmend. Zo zijn er ook voedingsmiddelen die verkoelend werken zoals bijvoorbeeld aardbei, komkommer, tomaat en watermeloen. Valt je iets op? Juist! Verwarmende gewassen groeien vooral in de herfst en winter, en verkoelende gewassen groeien in de lente en zomer. Zo mooi is de natuur. Speciaal voor ons mensen en dieren is dit zo geregeld dat wij niet alleen voedzaam eten, maar dat wij ook beter om kunnen gaan met de wisselende temperaturen tijdens de verschillende seizoenen. Nu had ik ooit een patiënt die zich bijna schuldig voelde dat ze zo’n behoefte had aan stevige kost, zoals hutspot, stamppot, met het liefst een stuk vlees erbij en jus. Haar doel was om gewicht te verliezen. Toen ik haar uitlegde dat dit helemaal niet zo vreemd is vanwege deze reden (het was inderdaad winter), kon ze haar schuldgevoel loslaten. Ben jij een fan van rauwkost? Dan is dit in de winter niet zo’n goed plan. In de zomer is een rauwkostsalade absoluut logisch want sla heeft een verkoelend effect. Zo simpel en logisch is de natuur. En dit is dus de reden waarom wij beter met de seizoenen mee-eten.
Bon apetit!
0 Comments
Dit recept is in enkele minuten te bereiden en bevat belangrijke ingrediënten voor natuurlijke ontgifting, waaronder citroensap, appelazijn, gember, kaneel en cayennepeper. Het is zowel verfrissend als stimulerend, dus ik zou zeggen: probeer het één dezer dagen voor de boost die we allemaal van tijd tot tijd nodig hebben. Waarom deze detox-drank? Helaas is het bijna onmogelijk om de dagelijkse gifstoffen te vermijden die niet al te goed zijn voor onze gezondheid, vooral wanneer ze verborgen zijn in bijvoorbeeld kleding, meubels, zeep en shampoo. We worden voortdurend blootgesteld aan milieuverontreinigende stoffen in ons voedsel, zoals metalen, pesticiden en conserveringsmiddelen. Om toxische overbelasting te voorkomen waardoor je je moe, humeurig en opgeblazen voelt, er soms zelfs buikpijn van krijgt, is het belangrijk om deze stoffen uit je lichaam te krijgen. Deze detoxdrank bevat enkele van de meest effectieve ingrediënten voor ontgifting. Ik laat ze hierbij de revu passeren: Appelazijn heeft aangetoond dat het je spijsverteringsfunctie verbetert, terwijl het ook effectief is voor lever- en lymfereiniging. Bij voorkeur gebruik je troebele appelciderazijn. Citroensap heeft een alkalisch effect op je lichaam en helpt de pH-waarden te reguleren. Het drinken van citroenwater, of het toevoegen aan drankjes en sappen, kan helpen je energieniveau te verhogen, je lichaam te ontgiften, werkt positief op de huid (dankzij vitamine C) en helpt je weerstand te verbeteren. Kaneel, cayennepeper en gember hebben therapeutische werking en helpen om ontstekingen te verminderen, de spijsvertering te stimuleren, wat weer nuttig kan zijn voor gewichtsverlies. Daarom is het drinken van gemberthee bijvoorbeeld zo populair. Een extra mooi ingrediënt voor je detoxdrank is rauwe honing. Ik voeg graag rauwe honing toe aan mijn drankjes en smoothies omdat het een voedzame, natuurlijke zoetstof is. Het voegt een beetje zoetheid aan je drank toe terwijl het het je lichaam voedt met antioxidanten. Rauwe honing kun je kopen bij de betere natuurvoedingswinkel of bij de lokale imker.
CayennepeperJe denkt misschien: “Cayennepeper? Heb ik niet in huis. Dan maar ‘gewone’ peper”. Cayennepeper is het speciale broertje (of zusje) van de chilipeper die al 9000 jaar gebruikt wordt als voeding én medicijn. Cayennepeper stimuleert de doorbloeding en reguleert de pH waarde; het is een krachtig, pittig klein pepertje met veel gezondheidsvoordelen. Het wordt gebruikt om de spijsvertering te stimuleren en helpt bij maagklachten, diarree en krampen. Eén van de belangrijkste voordelen van cayennepeper is het positieve effect op de spijsvertering. Cayennepeper helpt bij het produceren van speeksel, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering en het voorkómen van slechte adem. Cayennepeper stimuleert ook de enzymproductie, wat essentieel is voor de vertering van zowel vetten, eiwitten als koolhydraten. Het stimuleert ook maagsappen die het lichaam helpen om voedsel en gifstoffen ongedaan te maken. |
AuthorVoedingsdeskundige, slaapexpert voor ondernemers, Natuurgeneeskundig Therapeut, Holistisch leefstijlcoach, in een notendop. Wil je meer over mij weten? Ga dan naar 'Over Barbara' Archives
August 2024
Categories
All
|