Health Sense Amsterdam
  • Thuis
  • Over Health Sense
    • Over Barbara
    • 5 Natuurgerichte Principes
    • Klanten zeggen...
    • Werkwijze & Tarieven
    • In de media....
  • Programma's
    • Gewicht
    • Gezondheid
    • Detox
  • Blog
  • Goede Doelen
  • Shop
  • Contact
    • Contact
    • Lokaties
    • Gratis kennismakingsconsult
    • Request for Information
    • Locations
  • Zorgverzekeraar & klachtenregeling

Kun je beter een beetje alcohol drinken dan helemaal niet?

8/2/2022

0 Comments

 
Foto
Als alcohol kanker veroorzaakt en er geen "Franse paradox" is, hoe zit het dan met de beroemde J-vormige curve, waar overmatig drinken slecht is, maar lichte drinkers een lager sterftecijfer lijken te hebben dan geheelonthouders?
 


“Waarom zien we de bedrijfsbelangen van de alcoholindustrie niet zo duidelijk als die van de tabaksindustrie?” De alcoholindustrie heeft "de afgelopen drie decennia een uitgekiende en succesvolle campagne gevoerd ... de perceptie van de omvang van alcoholgerelateerde gezondheidsschade ondermijnd door ideeën over een evenwicht tussen voordelen en nadelen te promoten."
 
Zoals ik bespreek in mijn video: Is het beter om een ​​beetje alcohol te drinken dan helemaal geen? Alcohol kan een bedwelmende, kankerverwekkende stof zijn die het risico op kanker verhoogt, maar hoe zit het met het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten? Beleidsmakers aarzelen om een ​​effectief alcoholbeleid te voeren, of zelfs om de toevoeging van waarschuwingslabels op alcoholverpakkingen te ondersteunen, uit angst dat ze de mogelijke gezondheidsvoordelen van alcoholgebruik kunnen ondermijnen of tegenspreken.
 
Alcoholgebruik verhoogt immers duidelijk HDL, het zogenaamde "goede" cholesterol, maar helaas wordt HDL niet langer als beschermend beschouwd. Dit is gedeeltelijk gebaseerd op diverse studies, waar een levenslange hoge HDL "niet geassocieerd is met het risico op een hartinfarct", terwijl een levenslange verlaging van het slechte LDL-cholesterol, dankzij de juiste genen, vermindert inderdaad het risico op hart- en vaatziekten.
 
Dus de boost in HDL door alcohol doet er misschien niet toe. Zoals je kunt zien bij 1:26 in mijn video, lijkt het erop dat degenen die zich volledig onthouden van alcohol, het laagste risico lopen als je kijkt naar subklinische markers van atherosclerose, zoals de verdikking van de wand van de halsslagaders in de nek. Hetzelfde geldt voor coronaire calciumscores: hoe lager het alcoholgebruik, hoe lager het risico. Alcohol verhoogt ook onze bloeddruk een beetje, wat naar verwachting ons hartrisico zal verhogen, niet verlagen. Dus, waar kwamen we op het idee dat alcohol goed voor ons is? Het kwam van de beroemde J-curve, die je kunt zien op 1:52 in mijn video.
 
Als je grote groepen mensen in de loop van de tijd volgt, geldt in het algemeen dat hoe meer mensen drinken, hoe groter het risico om vroegtijdig te overlijden. Het laagste risico - dat wil zeggen degenen die de neiging hebben om het langst te leven - zijn echter geen geheelonthouders, de mensen die helemaal niet drinken, maar degenen die matig drinken, zoals één drankje per dag.
 
Dat is waarom je sommige mensen krijgt die aanbevelen dat "artsen levenslange niet-drinkers moeten adviseren ... om te ontspannen en elke dag een drankje te nemen, bij voorkeur bij het avondeten." Natuurlijk zijn er statines, maar "alcoholische dranken hebben geen recept nodig, zijn veel goedkoper en zeker leuker."
 
Is matig drinken echt beschermend, of is er gewoon iets aan mensen die zich volledig onthouden van alcohol waardoor ze in een hogere risicocategorie vallen? De reden dat we vermoeden dat er iets vreemds aan de hand is, is dat geheelonthouders een groter risico lijken te lopen op een hele reeks ziekten, waaronder, ironisch genoeg, levercirrose. Zoals je kunt zien op 2:42 in mijn video, lijken degenen die nog nooit alcohol hebben gedronken, mannen en vrouwen die een beetje drinken, minder levercirrose te hebben in vergelijking met mensen die hun leven lang niet hebben gedronken. Hoe kan een beetje drinken in verband worden gebracht met een lager aantal levercirrose? Wat is logischer? Drinken leidt tot minder levercirrose, of levercirrose leidt tot minder drinken? Met andere woorden, omgekeerde causaliteit, het zogenaamde sick-quitter-effect.
 
Als je kijkt naar onderzoeken onder rokers, zie je soms hogere sterftecijfers onder degenen die stoppen met roken in vergelijking met degenen die doorgaan met roken. Waarom? Omdat de reden dat ze stoppen met roken is omdat ze ziek werden, en natuurlijk sterven zieke mensen vaker dan minder zieke mensen. Daarom moeten onderzoekers voorzichtig zijn wanneer ze de termen 'nooit roken' of 'niet-roker' in een onderzoek gebruiken. Wanneer een persoon wordt geclassificeerd als niet-roker, moeten we ervoor zorgen dat hij een "levenslang niet-roker" is en niet alleen een niet-roker sinds afgelopen dinsdag. Maar, ongelooflijk, dat is niet wat ze doen in de meeste alcoholstudies. In plaats daarvan classificeren onderzoekers voormalige drinkers verkeerd alsof ze levenslange geheelonthouders zijn. "Personen met een slechtere gezondheid hebben meer kans om te minderen of helemaal te stoppen met drinken", waardoor huidige drinkers "er goed uitzien" in vergelijking met degenen die geen alcohol drinken, omdat sommige van de "niet-drinkers" zich onthouden alleen omdat ze werd ziek en stopte.
 
Wat als je teruggaat naar al die onderzoeken, de verkeerde classificaties corrigeert en de voormalige drinkers scheidt van de levenslange geheelonthouders?
 
Onderzoekers ontdekten dat "misclassificatiefouten van drinkers vaak voorkwamen", wat driekwart van de onderzoeken teisterde. Toen ze daarvoor controleerden, verdween de J-vormige curve. De relatie tussen overlijden en alcohol werd consistenter met een lineaire 'lineaire dosisrespons', wat betekent meer alcohol, meer sterfte en geen bescherming bij een laag consumptieniveau.
 
Er is inderdaad geen duidelijk voordeel van licht tot matig drinken als je betere vergelijkingsgroepen gebruikt. "Hoewel deze resultaten niet zijn wat de meerderheid van de drinkende volwassenen zou willen geloven, verdient het publiek het om in meer volledige en evenwichtige details het steeds groeiende bewijs te horen en te lezen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het drinken van alcohol hun gezondheid zal verbeteren en waarschijnlijker kan zijn." het tegenovergestelde effect hebben.”
 
Hou vol. HDL is geen "goede" cholesterol meer? Bekijk de analogieën van mijn asbak en gymschoenen met betrekking tot causale risicofactoren in mijn video Coconut Oil and the Boost in HDL "Good" Cholesterol.
 
BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN
 
  • Hoewel alcohol een "bedwelmende kankerverwekkende stof" kan zijn die het risico op kanker verhoogt, is Big Booze erin geslaagd "de perceptie van de omvang van alcoholgerelateerde schade aan de gezondheid te ondermijnen door ideeën over een evenwicht tussen voordelen en nadelen te promoten."
  • Alcoholgebruik verhoogt het zogenaamde goede HDL-cholesterol, maar een verhoogd HDL wordt niet als beschermend beschouwd, terwijl een levenslange verlaging van het slechte LDL-cholesterol het risico op hart- en vaatziekten wel verlaagt.
  • Degenen die zich onthouden van alle alcohol lijken het laagste risico op atherosclerose te hebben.
  • Het is gebleken dat alcohol onze bloeddruk verhoogt en daardoor ons hartrisico verhoogt.
  • De beroemde J-vormige curve suggereert dat overmatig alcoholgebruik slecht is, maar lichte drinkers lijken een lagere mortaliteit te hebben dan geheelonthouders.
  • Over het algemeen geldt dat hoe meer mensen drinken, hoe groter hun risico op vroegtijdig overlijden, maar het laagste risico - dat wil zeggen, degenen die de neiging hebben om het langst te leven - zijn degenen die één drankje per dag drinken, geen geheelonthouders.
  • Omgekeerde oorzakelijkheid, het zogenaamde 'sick-quitter-effect': in vergelijking met mensen die levenslang niet meer drinken, lijken lichte drinkers minder levercirrose te hebben, wat contra-intuïtief lijkt, maar is het waarschijnlijker dat het drinken van alcohol tot minder cirrose leidt, of dat cirrose tot minder cirrose leidt drinken?

Dit artikel komt rechtstreeks van de website van Nutritionfacts opgericht door Dr. Michael Greger. Voor de Engelstalige video klik hier. Nutritionfacts is een non-profit organisatie die dagelijks gratis, makkelijke te begrijpen wetenschappelijke updates geeft over de laatste onderzoeken op het gebied van voeding en gezondheid. Zoek op een onderwerp naar jouw keuze en het zit er bijna zeker bij.
 
Dr. Greger bracht in 2016 een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd al snel een New York Times bestseller. Het boek gaat over hoe je ziekten kunt voorkomen en genezen met voeding, dit alles wetenschappelijk onderbouwd inclusief verwijzingen naar de betreffende onderzoeken. Alle opbrengsten van dit boek gaan naar een goed doel. 

Foto

​Zou jij willen weten welke voeding werkt voor jou? Vraag dan een gratis 15. min infosessie aan via deze link.
0 Comments

    Author

    Voedingsdeskundige, slaapexpert voor ondernemers, Natuurgeneeskundig Therapeut, Holistisch leefstijlcoach, in een notendop. Wil je meer over mij weten? Ga dan naar 'Over Barbara'

    Archives

    February 2023
    January 2023
    November 2022
    May 2022
    April 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    April 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    November 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015

    Categories

    All
    Child
    Diet
    Essential Oil
    Event
    Food
    Gluten Free
    Health
    Herb
    Mindset
    Natural Living
    Paleo
    Recipe
    Skin Care
    Sleep
    Spice
    Successful Living
    Suppelments

    RSS Feed

Webdesign and maintenance by: Health Sense Amsterdam
  • Thuis
  • Over Health Sense
    • Over Barbara
    • 5 Natuurgerichte Principes
    • Klanten zeggen...
    • Werkwijze & Tarieven
    • In de media....
  • Programma's
    • Gewicht
    • Gezondheid
    • Detox
  • Blog
  • Goede Doelen
  • Shop
  • Contact
    • Contact
    • Lokaties
    • Gratis kennismakingsconsult
    • Request for Information
    • Locations
  • Zorgverzekeraar & klachtenregeling