Wat kun je doen als je hooikoorts hebt? Je kunt in ieder geval proberen de vervelende symptomen te verminderen. De meest gangbare manier is om medicijnen te nemen. Maar steeds vaker kiezen mensen voor een natuurlijke oplossing. Er bestaan heel veel sites waarop te vinden is wat hooikoorts precies is, hoe de cellen reageren op allergenen enz. enz. dus mocht je dat interessant vinden, graag 'googelen' en aldaar lezen! In deze blog ga ik alleen maar een lijst met voedingsmiddelen delen die je zou kunnen helpen met het verminderen van de symptomen. Of op z'n minst zou je eens stil kunnen staan bij deze voedingsmiddelen en ontdekken of deze voedingsmiddelen bij jou een reactie uitlokken. Bij mensen met hooikoorts is het afweersysteem overactief, waardoor er teveel aan histamine vrijkomt. Histamine hebben we nodig voor diverse lichaamsfuncties maar zoals zo vaak het geval is, is teveel, of te weinig, niet gewenst. Teveel histamine zorgt voor de vervelende hooikoortsreacties zoals jeukende en tranende ogen, jeukende neus, niezen, snotteren enz. Met aanpassing in je voeding zou je deze symptomen kunnen verminderen. Het gaat dan om voeding die van nature histamine bevat, maar ook voeding die ervoor zorgt dat de lichaamscellen histamine vrijmaken. De volgende voedingsmiddelen zou je dus bij voorkeur tijdens het hooikoortsseizoen kunnen vermijden:
Nu ben ik zelf een groot fan van kruiden en specerijen, maar tijdens het hooikoortsseizoen kun je de volgende kruiden en specerijen misschien beter laten staan:
Er zijn vele andere manieren om de symptomen van hooikoorts te verminderen, zoals het nemen van bepaalde supplementen maar ook andere faktoren spelen een rol bijvoorbeeld: de afweer verschilt van persoon tot persoon, stress kan ervoor zorgen dat de afweer zwakker is, een zwak darmmicrobioom kan een rol spelen bij de intensiteit van de symptomen. Hooikoorts is dus geen makkelijke aandoening en kan niet met alleen voeding of alleen een bepaald supplement aangepakt worden. Er spelen veel faktoren mee die allemaal in overweging genomen moeten worden en vaak is het een kwestie van 'trial and error' om te kunnen achterhalen welke interventies het beste werken.
0 Comments
Gefermenteerde voeding, je hoort er steeds vaker over. Dat ze gezond zijn weet je dus inmiddels ook. Onze goeie ouwe vertrouwde zuurkool is een voorbeeld van gefermenteerde voeding en bestaat al eeuwenlang. Maar hoe krijg je er méér van binnen? Vandaag deel ik overheerlijk een recept dat bij ons vaak op tafel staat. Dit recept heeft Kimchi als ingredient. Kimchi is van oorsprong een Koreaans produkt en heeft een hele sterke smaak, vaak met veel knoflook en hete pepertjes. Het kan dus nogal heftig zijn voor mensen die niet gewend zijn dit te eten. In dit gerecht is de kimchi heel mild en waanzinnig lekker! Dit gerecht is koolhydraatarm en heeft bloemkoolrijst als basis. Daarna volgt de ‘magic’. Dit heb je nodig: Recept voor 2 personen – Hoofdgerecht Eigenschappen:
Ingrediënten:
Topping naar keuze (optioneel maar zeker aan te raden voor extra smaak):
Klik hier om te bewerken. Methode:
|
AuthorVoedingsdeskundige, slaapexpert voor ondernemers, Natuurgeneeskundig Therapeut, Holistisch leefstijlcoach, in een notendop. Wil je meer over mij weten? Ga dan naar 'Over Barbara' Archives
August 2024
Categories
All
|