China verbrandt ongeveer de helft van 's werelds kolen, waarbij zware metalen, zoals kwik en lood, in de atmosfeer worden gespuwd en de ontwikkeling van naburige kinderen wordt aangetast. Maar wat als je niet in China woont of iets eet dat in China is geproduceerd? Je kunt nog steeds worden blootgesteld aan kwik dat zich in de oceanen nestelt als je vis en zeevruchten eet, maar sommige mensen drinken iets uit China: thee. China is een van de grootste exporteurs, maar hun snelle industrialisatie heeft geleid tot bezorgdheid over loodverontreiniging. Lood is een gifstof dat bijna elk orgaan in het lichaam kan aantasten, en hoe meer lood in de grond, hoe meer er in de theebladeren terechtkomt, en hoe dichter de thee bij de snelweg wordt verbouwd, hoe hoger de niveaus. Ervan uitgaande dat benzine met lood, dat pas in het jaar 2000 werd verboden, mogelijk ook een rol speelt. En net zoals grotere, langer levende vissen meer kwik verzamelen, accumuleren langer levende bladeren meer lood. Jonge theeblaadjes lijken twee tot zes keer minder lood te hebben dan volwassen bladeren; dus niet alleen de jonge bladeren die worden gebruikt om groene thee en witte thee te maken bevatten aanzienlijk minder lood dan de oudere bladeren die worden gebruikt om zwarte en oolong thee te maken. Het lood in zwarte en oolong thee lijkt veel gemakkelijker vrij te komen in heet water. En dus kan het gezondheidsrisico van lood 100 keer lager zijn voor groene thee in vergelijking met oolong en zwarte thee. BIOLOGISCH BETER? Aangezien bepaalde bestrijdingsmiddelen zware metalen kunnen bevatten, zou men kunnen veronderstellen dat biologische thee minder verontreinigd zou zijn, maar in een onderzoek van 30 gewone theesoorten uit Noord-Amerikaanse winkelschappen, leek er geen minder verontreiniging met giftige elementen te zijn dan gewone thee, hoewel biologische thee vermoedelijk veel minder besmetting met bestrijdingsmiddelen hebben. Qua lood lijkt de herkomst van de thee de belangrijkste factor. Dus, het komt erop neer, hoeveel thee is veilig om te drinken? Op basis van de strengste veiligheidslimieten ter wereld - zoals de Prop 65-parameters van Californië - en de grootste onderzoeken naar besmetting met theelood van over de hele wereld, kon ik dit bedenken. Als je niet zwanger bent en alleen groene thee drinkt, maakt het niet uit waar je je thee vandaan haalt. Je kunt zoveel drinken als je wilt, maar gezien het gemiddelde loodgehalte in Chinese zwarte theemonsters, zou meer dan drie kopjes per dag de dagelijkse veiligheidslimiet voor lood overschrijden. HOEVEEL THEE ZOU JE MOGEN DRINKEN? Dat is als je thee drinkt, en de theeblaadjes of het theezakje weggooit. Als je de bladeren eet, zoals bij matcha-thee, wat niet meer is dan groene thee in poedervorm, of theeblaadjes door je smoothie doet, zou ik niet meer dan twee of drie volle theelepels toevoegen. Tenzij je Japanse groene thee gebruikt, die zo weinig lood bevat dat je veilig 15 eetlepels per dag kunt eten - de enige reden waarom ik niet meer dan acht zou waarschuwen, is dat je de aanbevolen dagelijkse limiet voor cafeïne voor volwassenen zou kunnen overschrijden. Hoe zit het met kinderen? Als je een 10-jarige bent van 30 kilo, is lood nog steeds geen probleem met het drinken van groene thee, maar de veilige inname van caffeïne voor kinderen is waarschijnlijk slechts ongeveer drie mg per kg, wat je zou beperken tot ongeveer vier kopjes per dag. Hoewel ik om caffeïneredenen niet meer dan twee lepels Japanse groene thee aan een kindersmoothie zou toevoegen en om loodredenen niet meer dan één lepel Chinese groene thee. Evenzo zou ik niet graag zien dat kinderen meer dan één kopje zwarte thee per dag drinken en zou ik helemaal niet willen dat ze de bladeren zouden eten. Zwangere vrouwen zouden tijdens de zwangerschap een kopje groene thee per dag moeten kunnen drinken, ongeacht de bron, op basis van het gemiddelde theeloodgehalte, en de limiet voor Japanse thee is eigenlijk alleen de caffeïnelimiet, meer dan vier kopjes per dag. Ik zou echter niet aanraden om tijdens de zwangerschap zwarte thee te drinken of theebladeren te eten, tenzij je weet dat je thee krijgt van een bron met weinig lood. Bon Appétit ;) Dit artikel is overgenomen van Dr. Michael Greger. Voor zijn Engelstalige video over dit onderwerp ga je naar: video Heb je interesse in de gezondheidsvoordelen (of nadelen) van diverse voedingsmiddelen die wij allemaal dagelijks consumeren? Dan kan ik je het boek 'Hoe Overleef Je' aanraden. Klik op het plaatje voor meer info. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel! Wil jij af en toe nieuws ontvangen van Health Sense? Meld je dan hier aan: https://www.healthsenseamsterdam.nl/contact.html
2 Comments
joop
27/9/2022 17:06:33
Dank voor deze informatie. In US zag ik een waarschuwing op Chinese thee, omdat door metalen je kanker zou kunnen krijgen, bovenstaande tekst geeft het wat meer context.
Reply
Barbara
3/10/2022 12:35:57
Dank je Joop, blij om te horen dat dit artikel wat meer contexst geeft.
Reply
Leave a Reply. |
AuthorVoedingsdeskundige, slaapexpert voor ondernemers, Natuurgeneeskundig Therapeut, Holistisch leefstijlcoach, in een notendop. Wil je meer over mij weten? Ga dan naar 'Over Barbara' Archives
August 2024
Categories
All
|