![]() Dacht je dat peterselie alleen maar voor de leuk is op je bord? Dan denk je hier na het lezen van dit artikel anders over. Want... peterselie bevat flavonoïden. Flavonoïden komen in veel planten voor, en dus ook in voeding, en geeft een plant zijn mooie felle kleur. Verse peterselie ziet er heel mooi fel groen uit en is lekker stevig. Elke plant (lees: voeding) met dit stofje levert ons diverse gezondheidsvoordelen. Het is een sterke anti-oxidant. Anti-oxidant, dat woord hoor je zo vaak maar wat is het eigenlijk? Het is een stof die vrije radicalen te lijf gaat. En die hebben wij continu in ons lichaam. We willen ze liever niet, omdat ze schade toebrengen aan de lichaamscellen. Met een paar takjes peterselie krijg je in één maaltijd méér anti-oxidanten binnen dan de gemiddelde mens in één week binnenkrijgt (met matig eetpatroon, dat wel). Deze anti-oxidant [2] helpt andere anti-oxidanten hun werk nóg beter te doen. Het is een goed kruid om de ontgiftende werking van lever en nieren te stimuleren. Het zit vol met vitamine A, B en C, calcium en ijzer. GEKRULD OF PLAT Dan zijn er de twee belangrijkste typen peterselie: gekruld en plat. Gekruld is geliefd in de VS en Groot Brittannië, en de platte versie, ook wel Italiaanse peterselie, is geliefd in de rest van de wereld. Platte peterselie is sterker van smaak en wordt gebruikt in tabbouleh en andere gerechten uit het Midden Oosten. Peterselie kun je het best bewaren in een glas met koud water in de koelkast (als een soort bos bloemen). GROOTVERBRUIKERS VAN PETERSELIE Amerikanen consumeren veel peterselie en staat op nummer drie, ná zout en peper. Maar de meeste peterselie wordt in het Midden Oosten geconsumeerd. Daar is het zeker geen garnering maar wordt het per handenvol gebruikt, bijna als een salade op zich. In Aziatische gerechten zul je zelden peterselie tegenkomen. Daar wordt de voorkeur gegeven aan cilantro/koriander (er is een verschil maar dit is een ander verhaal). Dit ziet er een beetje uit als platte peterselie maar lijkt qua smaak totaal niet op elkaar. TEGEN VERSTOPPING Nog even over de gezondheidsvoordelen van peterselie: onderzoekers in Libanon ontdekten dat peterselie dezelfde eigenschappen heeft als medicijnen tegen verstopping. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Phytomedicine. [1] ALLEMANSVRIEND Peterselie past in vrijwel alle gerechten. Het is nooit te dominant. Je kunt de steeltjes het beste bewaren voor een groentebouillon of je kunt het toevoegen aan een soep (de steeltjes zijn het sterkst van smaak maar zijn ook nogal taai). Zorg ervoor dat je gehakte peterselie pas aan het eind van het bereiden van een gerecht toevoegt omdat de toch al milde smaak van peterselie snel verdwijnt. Voor gerechten die lang moeten koken of pruttelen kun je het beste gedroogde peterselie gebruiken. NIET DE SMAAK MAAR WEL DE VOORDELEN? Hou je echt niet van peterselie maar wil je toch de gezondheidsvoordelen? Voeg ze dan toe aan een smoothie. Zo verdwijnen ze in het 'niets' maar geniet je tóch van de kracht van peterselie. Anti-oxidant, ontstekingsremmend, laxerend, ontgiftend, .... Nu ga je wel anders kijken naar dat takje peterselie op je bord in het restaurant, hè? 🌿 Bon Apetit! Bronnen: [1]: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11695882/ [2]: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660617/ Wil jij af en toe nieuws ontvangen van Health Sense? Meld je dan hier aan: https://www.healthsenseamsterdam.nl/contact.html
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
AuthorVoedingsdeskundige, slaapexpert voor ondernemers, Natuurgeneeskundig Therapeut, Holistisch leefstijlcoach, in een notendop. Wil je meer over mij weten? Ga dan naar 'Over Barbara' Archives
February 2023
Categories
All
|