Ik heb ooit een prospect verloren door mijn foute antwoord op de vraag: is matig dagelijks alcoholgebruik gezond? Mijn antwoord was: nee. Uit het gesprek vermoedde ik dat het niet om één glaasje rode wijn per dag ging. Ik zei “als het om de anti-oxidanten en de polyfenolen gaat, kun je beter rode druivensap drinken, dan krijg je wél de gezonde stoffen binnen, maar niet de alcohol”. Prospect keek beteuterd en werd nooit mijn klant. Ik kan als voedingsdeskundige moeilijk gaan zeggen dat het matig drinken van alcoholische dranken wél gezond is. Alhoewel… Momenteel heb ik een klant die in dezelfde categorie valt. Drinkt waarschijnlijk nét ietsje meer dan toegegeven. Zelf ben ik ook niet heilig. I loooooooove een goed glas wijn. Toch blijft het een mysterie waarom men ooit is gaan geloven dat het matig drinken van alcoholische dranken ‘gezond’ is. Dr. Greger geeft inzicht in zijn blog inclusief verwijzingen naar onderzoeken. Voor een korte samenvatting kun je direct naar ‘belangrijkste leerpunten’ aan het eind. Enjoy! Artikel van Dr. Greger: "Als alcohol kanker veroorzaakt en er geen "Franse paradox" is, hoe zit het dan met de beroemde J-vormige curve, waar overmatig drinken slecht is, maar lichte drinkers een lager sterftecijfer lijken te hebben dan geheelonthouders? “Waarom zien we de bedrijfsbelangen van de alcoholindustrie niet zo duidelijk als die van de tabaksindustrie?” De alcoholindustrie heeft "de afgelopen drie decennia een uitgekiende en succesvolle campagne gevoerd ... de perceptie van de omvang van alcoholgerelateerde gezondheidsschade ondermijnd door ideeën over een evenwicht tussen voordelen en nadelen te promoten." Zoals ik bespreek in mijn video: Is het beter om een beetje alcohol te drinken dan helemaal geen? Alcohol kan een bedwelmende, kankerverwekkende stof zijn die het risico op kanker verhoogt, maar hoe zit het met het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten? Beleidsmakers aarzelen om een effectief alcoholbeleid te voeren, of zelfs om de toevoeging van waarschuwingslabels op alcoholverpakkingen te ondersteunen, uit angst dat ze de mogelijke gezondheidsvoordelen van alcoholgebruik kunnen ondermijnen of tegenspreken. Alcoholgebruik verhoogt immers duidelijk HDL, het zogenaamde "goede" cholesterol, maar helaas wordt HDL niet langer als beschermend beschouwd. Dit is gedeeltelijk gebaseerd op diverse studies, waar een levenslange hoge HDL "niet geassocieerd is met het risico op een hartinfarct", terwijl een levenslange verlaging van het slechte LDL-cholesterol, dankzij de juiste genen, vermindert inderdaad het risico op hart- en vaatziekten. Dus de boost in HDL door alcohol doet er misschien niet toe. Zoals je kunt zien bij 1:26 in mijn video, lijkt het erop dat degenen die zich volledig onthouden van alcohol, het laagste risico lopen als je kijkt naar subklinische markers van atherosclerose, zoals de verdikking van de wand van de halsslagaders in de nek. Hetzelfde geldt voor coronaire calciumscores: hoe lager het alcoholgebruik, hoe lager het risico. Alcohol verhoogt ook onze bloeddruk een beetje, wat naar verwachting ons hartrisico zal verhogen, niet verlagen. Dus, waar kwamen we op het idee dat alcohol goed voor ons is? Het kwam van de beroemde J-curve, die je kunt zien op 1:52 in mijn video. Als je grote groepen mensen in de loop van de tijd volgt, geldt in het algemeen dat hoe meer mensen drinken, hoe groter het risico om vroegtijdig te overlijden. Het laagste risico - dat wil zeggen degenen die de neiging hebben om het langst te leven - zijn echter geen geheelonthouders, de mensen die helemaal niet drinken, maar degenen die matig drinken, zoals één drankje per dag. Dat is waarom je sommige mensen krijgt die aanbevelen dat "artsen levenslange niet-drinkers moeten adviseren ... om te ontspannen en elke dag een drankje te nemen, bij voorkeur bij het avondeten." Natuurlijk zijn er statines, maar "alcoholische dranken hebben geen recept nodig, zijn veel goedkoper en zeker leuker." Is matig drinken echt beschermend, of is er gewoon iets aan mensen die zich volledig onthouden van alcohol waardoor ze in een hogere risicocategorie vallen? De reden dat we vermoeden dat er iets vreemds aan de hand is, is dat geheelonthouders een groter risico lijken te lopen op een hele reeks ziekten, waaronder, ironisch genoeg, levercirrose. Zoals je kunt zien op 2:42 in mijn video, lijken degenen die nog nooit alcohol hebben gedronken, mannen en vrouwen die een beetje drinken, minder levercirrose te hebben in vergelijking met mensen die hun leven lang niet hebben gedronken. Hoe kan een beetje drinken in verband worden gebracht met een lager aantal levercirrose? Wat is logischer? Drinken leidt tot minder levercirrose, of levercirrose leidt tot minder drinken? Met andere woorden, omgekeerde causaliteit, het zogenaamde sick-quitter-effect. Als je kijkt naar onderzoeken onder rokers, zie je soms hogere sterftecijfers onder degenen die stoppen met roken in vergelijking met degenen die doorgaan met roken. Waarom? Omdat de reden dat ze stoppen met roken is omdat ze ziek werden, en natuurlijk sterven zieke mensen vaker dan minder zieke mensen. Daarom moeten onderzoekers voorzichtig zijn wanneer ze de termen 'nooit roken' of 'niet-roker' in een onderzoek gebruiken. Wanneer een persoon wordt geclassificeerd als niet-roker, moeten we ervoor zorgen dat hij een "levenslang niet-roker" is en niet alleen een niet-roker sinds afgelopen dinsdag. Maar, ongelooflijk, dat is niet wat ze doen in de meeste alcoholstudies. In plaats daarvan classificeren onderzoekers voormalige drinkers verkeerd alsof ze levenslange geheelonthouders zijn. "Personen met een slechtere gezondheid hebben meer kans om te minderen of helemaal te stoppen met drinken", waardoor huidige drinkers "er goed uitzien" in vergelijking met degenen die geen alcohol drinken, omdat sommige van de "niet-drinkers" zich onthouden alleen omdat ze werd ziek en stopte. Wat als je teruggaat naar al die onderzoeken, de verkeerde classificaties corrigeert en de voormalige drinkers scheidt van de levenslange geheelonthouders? Onderzoekers ontdekten dat "misclassificatiefouten van drinkers vaak voorkwamen", wat driekwart van de onderzoeken teisterde. Toen ze daarvoor controleerden, verdween de J-vormige curve. De relatie tussen overlijden en alcohol werd consistenter met een lineaire 'lineaire dosisrespons', wat betekent meer alcohol, meer sterfte en geen bescherming bij een laag consumptieniveau. Er is inderdaad geen duidelijk voordeel van licht tot matig drinken als je betere vergelijkingsgroepen gebruikt. "Hoewel deze resultaten niet zijn wat de meerderheid van de drinkende volwassenen zou willen geloven, verdient het publiek het om in meer volledige en evenwichtige details het steeds groeiende bewijs te horen en te lezen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het drinken van alcohol hun gezondheid zal verbeteren en waarschijnlijker kan zijn." het tegenovergestelde effect hebben.” Maar eh... HDL is geen "goede" cholesterol meer? Bekijk de analogieën van mijn asbak en gymschoenen met betrekking tot causale risicofactoren in mijn video Coconut Oil and the Boost in HDL "Good" Cholesterol. BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN
Dit artikel komt rechtstreeks van de website van Nutritionfacts opgericht door Dr. Michael Greger. Voor de Engelstalige video-versie van dit artikel klik hier. Nutritionfacts is een non-profit organisatie die dagelijks gratis, makkelijke te begrijpen wetenschappelijke updates geeft over de laatste onderzoeken op het gebied van voeding en gezondheid. Zoek op een onderwerp naar jouw keuze en het zit er bijna zeker bij. Dr. Greger bracht in 2016 een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd al snel een New York Times bestseller. Het boek gaat over hoe je ziekten kunt voorkomen en genezen met voeding, dit alles wetenschappelijk onderbouwd inclusief verwijzingen naar de betreffende onderzoeken. Alle opbrengsten van dit boek gaan naar een goed doel. Zou jij willen weten welke voeding werkt voor jou? Vraag dan een gratis 15. min infosessie aan via deze link. Wil jij af en toe nieuws ontvangen van Health Sense? Meld je dan hier aan: https://www.healthsenseamsterdam.nl/contact.html
0 Comments
Leave a Reply. |
AuthorVoedingsdeskundige, slaapexpert voor ondernemers, Natuurgeneeskundig Therapeut, Holistisch leefstijlcoach, in een notendop. Wil je meer over mij weten? Ga dan naar 'Over Barbara' Archives
August 2024
Categories
All
|