Je kunt speculaaskruiden dus als volgt gebruiken:
- Over yoghurt
- Over appelmoes
- Door je smoothie
- Door ontbijtgranen
- Over een geschilld appeltje
- Over pindakaas
- Door de soep
- Door een vleesstoofpot
- Over je Berlinerbol of oliebol of appeltaart
Hieronder de ingrediënten in speculaaskruiden en enkele gezonde effecten:
- Kaneel: reguleert de bloedsuikerspiegel (dus minder grote pieken en dalen)
- Koriander: ondersteunt vertering, voorkomt opgeblazen gevoel
- Nootmuskaat: goed voor het geheugen, kan helpen bij cholesterolproblemen
- Kruidnagel: tegen slechte adem, tegen kiespijn en mondblaartjes
- Gember: tegen (ochtend)misselijkheid, cholesterolproblemen, maagzuur
- Kardemom: tegen slechte adem, constipatie, sinusinfectie, mondblaartjes
En waarom liever nú gebruiken dan een jaar later? Nú, omdat de gezode werking van specerijen, vooral als ze gemalen zijn, snel achteruit gaat. Volgend jaar is het vast nog heel lekker, maar voor je gezondheid zou je beter een nieuw potje kunnen kopen.
Mijn advies, gebruik ze nú en gebruik ze royaal (zoals op de foto ze maar).
Genieten maar!
Bronnen:
Diverse onderzoeken te vinden op NCBI National Centre for Biotechnology Information:
Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis
Prevention and Treatment of Flatulence From a Traditional Persian Medicine Perspective
The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy
Belanrijk: dit is GEEN medisch advies! Gebruik bovenstaand specerijen alleen voor culinaire doeleinden en in hoeveelheden die geschikt zijn voor culinair gebruik.