Gelukkig ben ik goed op de hoogte van de verschillende Griekse gerechten maar toch was het soms tricky. Vooral de vis- en vleesgerechten waren onduidelijk. Als het gebakken was (fried), was het dan gebakken in een laagje meel? Ik koos dus liever voor gegrilde gerechten. De ervaring leerde dat het personeel over het algemeen echt niet wist waarover ik het had als ik vroeg of ergens gluten in zaten. Zeer zeer tricky dus. Als je intolerant bent, kun je het risico nog wel nemen, en kost het je een vervelende aanval wat deze ook inhoudt voor jou, maar heb je coeliakie dan hang je. Ook is de kans op kruisbestuiving groot. Veel Griekse gerechten zijn van nature al glutenvrij, zonder marinades, maar kans op kruisbestuiving blijft.
Als je gluten intolerant bent, en de gevolgen van eventuele kruisbestuiving aan kunt, kun je kiezen voor veilige gerechten zoals:
Helaas kan ik je geen garantie geven dat bovenstaande gerechten altijd daadwerkelijk glutenvrij zijn! Heb je coeliakie, dan zijn er speciale kaarten beschikbaar die je in een restaurant kunt laten zien aan het personeel om jouw situatie uit te leggen. Hierop staat precies welke ingrediënten gluten bevatten. Maar dan nog is het de vraag of je 100% glutenvrij te eten krijgt. Met deze kaart maak je het in ieder geval wel stukken duidelijker en reduceer je de kans op het binnenkrijgen van gluten. Op dee kaart staat de volgende tekst: “Ik heb coeliakie en moet een glutenvrij dieet volgen. Ik moet zeker voedsel vermijden dat meel of zaden van tarwe, rogge, gerst of haver bevat, of kant-en-klare bouillon of derivaten daarvan, anders loop ik het risico op ernstige ziekte. Weet u of dit voedsel meel of zaden van tarwe, rogge, gerst of haver bevat, of kant-en-klare bouillon of derivaten daarvan? Als u niet helemaal zeker bent van de ingrediënten, laat het me dan weten. Ik kan voedsel eten dat rijst, maïsmeel, aardappelen, groenten, fruit, eieren, kaas, melk, vlees en vis bevat zonder problemen, als het geen van de bovenstaande ingrediënten bevat of ermee is gekookt. Bedankt voor uw hulp.” Je kunt de kaart in allerlei talen downloaden via de site van Celiactravel, en het is netjes om daar wat geld voor te doneren: https://www.celiactravel.com/cards/greek/ Ik weet zeker dat in de grotere steden in Griekenland de situatie makkelijker is. Het is eigenlijk hetzelfde als in Nederland. Ga je uit eten in Amsterdam of Utrecht, dan hebben ze vaker met het glutenvrije bijltje gehakt. Maar wil je een hapje eten in bijvoorbeeld Tuitjenhorn of Lutjebroek (ik vind het zulke schattige namen!) dan kan glutenvrij eten lastig worden. Verder ontbeten en lunchten wij vaak op de boot. De rest at brood met allerlei beleg. Ik had glutenvrije linzenwafels gevonden in de supermarkt (soms moeilijk te vinden in de kleinere dorpen) en at verder bijna precies hetzelfde als de rest. Dan nog een laatste tip: bereid je voor door zelf mee te nemen of ter plekke in te slaan:
Bon appétit! En safe travels. Wil jij af en toe nieuws ontvangen van Health Sense? Meld je dan hier aan: https://www.healthsenseamsterdam.nl/contact.html
0 Comments
Leave a Reply. |
AuthorVoedingsdeskundige, slaapexpert voor ondernemers, Natuurgeneeskundig Therapeut, Holistisch leefstijlcoach, in een notendop. Wil je meer over mij weten? Ga dan naar 'Over Barbara' Archives
August 2024
Categories
All
|