Muizen zijn nachtdieren. Ze eten 's nachts en slapen overdag. Als je muizen overdag voedt, komen ze meer aan dan wanneer je ze 's nachts een vergelijkbare hoeveelheid calorieën voedt. Hetzelfde voedsel, ongeveer dezelfde hoeveelheid voedsel, maar verschillende gewichtsresultaten, wat suggereert dat eten op het "verkeerde" moment kan leiden tot gewichtstoename. Zou dit ook voor mensen gelden? Aanbevelingen voor gewichtsbeheersing bevatten vaak advies om de nachtelijke voedselconsumptie te beperken, maar dit was nooit helemaal zeker, totdat het voor het eerst experimenteel werd bestudeerd in 2013. Onderzoekers instrueerden een groep jonge mannen om twee weken na 19.00 uur niet te eten. Vergeleken met een controleperiode waarin ze hun normale gewoonten voortzetten, werden ze na de nachtelijke eetbeperking ongeveer één kilo lichter. Dit is niet verwonderlijk, aangezien uit voedingsgegevens blijkt dat ze in die tijd onbedoeld minder calorieën aten. Om te zien of timing metabolische effecten heeft die verder gaan dan alleen het uitsluiten van eetmogelijkheden, zou je mensen moeten dwingen dezelfde hoeveelheid van hetzelfde voedsel te eten, alleen op verschillende tijdstippen van de dag. Het Amerikaanse leger bood zich aan als vrijwilliger om zo'n onderzoek uit te laten voeren. Amerikaans leger als proefkonijn In de eerste reeks experimenten lieten legeronderzoekers mensen één maaltijd per dag eten, hetzij als ontbijt of als avondeten. De resultaten toonden duidelijk aan dat de ontbijtgroep meer gewicht verloor. En nu komt het bijzondere: laat mensen maar één keer per dag eten tijdens het avondeten, en hun gewicht verandert niet veel. Laat ze één keer per dag bij het ontbijt eten en ze verliezen ongeveer één kilo per week. Net als in het onderzoek naar nachtelijke eetbeperkingen is dit te verwachten, aangezien mensen 's avonds meer honger hebben. Ga maar eens na. Als je overdag negen uur zonder eten zou zijn, zou je uitgehongerd zijn, maar mensen kunnen ’s nachts tijdens het slapen wél negen uur zonder eten en worden niet uitgehongerd wakker. Er is een natuurlijk circadiaans ritme van honger dat piekt rond 20.00 uur en rond 08.00 uur zijn laagste niveau bereikt. Dit is misschien de reden waarom het ontbijt bij veel mensen meestal de kleinste maaltijd van de dag is. Het circadiaans ritme van onze eetlust is niet alleen gedragsmatig, het is biologisch. Het is niet alleen dat we 's avonds hongeriger zijn omdat we de hele dag rondrennen. Als je de hele nacht opbleef en de hele dag sliep, zou je nog steeds het meest honger hebben in de avond. Om deze factoren te ontwarren, gebruiken wetenschappers een zogenaamd "gedwongen desynchronie" -protocol waarbij ze mensen opsluiten in een kamer zonder ramen in constant onveranderlijk zwak licht en mensen laten slapen in gespreide cycli van 20 uur om ze volledig door elkaar te schuiven. Dit gaat meer dan een week zo door, zodat de proefpersonen in alle fasen van de dag op verschillende tijdstippen eten en slapen. Dan kun je zien of cyclische verschijnselen echt gebaseerd zijn op interne klokken of gewoon een gevolg zijn van wat je op dat moment aan het doen bent. Ons circadiaans ritme werkt altijd Er is bijvoorbeeld een dagelijkse schommeling in onze lichaamstemperatuur - en bloeddruk, en hormoonproductie, en spijsvertering, en immuunactiviteit, en bijna al het andere. Maar laten we temperatuur als voorbeeld nemen. Je lichaamstemperatuur daalt meestal rond 4 uur 's ochtends. Is dit alleen omdat je lichaam afkoelt terwijl je slaapt? Nee, je kunt experimenteel aantonen, door mensen 24 uur lang wakker en bezig te houden, dat het hoe dan ook ongeveer tegelijkertijd gebeurt. Het maakt deel uit van ons circadiaans ritme, net als onze eetlust. Het is dus logisch dat als je maar één maaltijd per dag eet en je wilt afvallen, je 's ochtends wilt eten wanneer je hongerhormonen op hun laagste niveau zijn. De legerwetenschappers herhaalden het experiment, maar deze keer lieten ze de deelnemers precies 2.000 calorieën eten, zowel voor het ontbijt als voor het avondeten. Zonder rekening te houden met de factor eetlust. Ze mochten ook niet sporten. Hetzelfde aantal calorieën, dus zou verandering in gewicht hetzelfde moeten zijn, toch? Nee, de groep met alleen ontbijt viel nog steeds ongeveer één kilo per week af in vergelijking met de groep die alleen ’s avonds at. Eén kilo gewichtsverlies door hetzelfde aantal calorieën te eten! Daarom is het concept van chronobiologie, maaltijdtiming - wanneer te eten - zo belangrijk. Zou je méér willen weten over de wetenschap achter gezond afvallen? Dan kan ik je dit boek van Dr. Micheal Greger aanraden (klik op het plaatje): Heb je hulp nodig bij het afvallen, specifiek gericht op jouw leefstijl en afgestemd op jouw bloedwaarden? Waarbij je gaat werken met een individueel voedingsplan met specifieke voeding die voor jou werkt? Kijk dan eens op de pagina gewicht.
0 Comments
If there was a pill that would give you the following benefits, how much money would you be willing to spend on this pill? • Live longer • Better memory • More creativity • More energy • More attractive appearance • Healthy weight • Less need for snacking • Less chance of various types of cancer • Less chance of dementia • Better memory • Protects against colds and flu • Less chance of heart disease • Less chance of diabetes • More happiness in life • Less chance of depression • Less anxiety Nope, this pill does not exist. Sorry. However, you can find the benefits for virtually nothing! It all has to do with the right food, healthy lifestyle and healthy habits. But many of us have drifted away from this. As a naturopath I teach my clients to use healthy food to their advantage. Whether it is for more energy, for losing weight or for solving physical health issues, the right nutrition helps! Over the years I learned there is one more important factor, if not more important, for overall health, which is sleep! Many of my clients told me that they were poor sleepers, and that they considered this to be normal, because it ‘has always been that way’. Let me tell you this: poor sleep is NOT normal! People who do not sleep well are less healthy, become overweight or even sick, have difficulty losing weight, are irritable, not focused, make poor (business) decisions and are often involved in serious road accidents. To name just a few. What would it be like to wake up fresh and fruity, full of energy, in a good mood and ready for the day? Poor sleep is not always easy to solve, but often simple lifestyle changes can make a world of difference. Because I realized the importance of good quality sleep, I have created an online sleep course. The course content is based on scientific research, translated into simple steps that are easy to follow for everyone. The course is in English and consists of videos and transcripts (the written version of the videos) and you will also have access to a bonus module with extra special tips & tricks. People who register in May 2021 will also receive a gift: an online 1: 1 with me of 30 minutes in which you can ask me your sleep questions so you can achieve even better quality sleep, valid for the whole year of 2021. Because sleep really IS the best medicine. To find more information on the sleep course you can go to this link: SLEEP “Life is just better after a good night sleep” – Ariana Huffington Do you know of anyone who could do with better sleep? It may mean the world to them to share this article! Vandaag is het Earth Day. Dit jaar staat het onderwerp ‘het helen van de aarde’ in de schijnwerpers. Vorige week vroeg een collega op LinkedIn wat onze BHAG is (big hairy audacious goal). Nou, dit is ‘m dus, precies waar deze Earth Day vandaag voor staat. En hoe doe ik dit? Omdat ik geen president ben, of eigenaar van een multinational, doe ik wat wél in mijn vermogen ligt, namelijk kleine stapjes nemen. Zie mijn lijst hieronder voor inspiratie. Er zijn gelukkig ontzettend veel mensen die hele mooie initiatieven hebben bedacht en het daadwerkelijk in de praktijk brengen. Deze mensen en hun bedrijven steun ik zoveel ik kan. Wist je bijvoorbeeld dat Michelin tegenwoordig ook ‘groene sterren’ uitdeelt aan duurzame restaurants? Planten en dieren Een gezonde aarde is belangrijk voor mensen maar ook voor planten en dieren. Als je denkt dat planten en dieren een ver-van-mijn-bed-show zijn... Noooooooo freakin way! Alles hangt namelijk met elkaar samen. In de afgelopen 250 zijn bijna 600 planten verdwenen van onze aarde. Lees je het god? 600!!!!! Planten ondersteunen al het leven op aarde, ze leveren de zuurstof die we inademen en het voedsel dat we eten, en vormen ook de ruggengraat van de ecosystemen van de wereld - dus het uitsterven van planten is slecht nieuws voor alle soorten. Miljoenen andere soorten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van planten, ook dieren en de mens. Je kunt er uren over nadenken en discussiëren maar waar het uiteindelijk op neerkomt is dit: zonder planten en dieren is er geen leven op aarde mogelijk, ook niet voor de mens. Het uitsterven van planten en dieren gaat momenteel razendsnel, terwijl de mens in populatie toeneemt. Zolang we allemaal nog onze ‘dingetjes’ in de supermarkt kunnen kopen lijkt niemand zich zorgen te maken over planten en dieren. Maar er komt een dag dat mensen bloemen, bomen en planten handmatig moeten bevruchten en dit gebeurt al vanwege gebrek aan bijen in sommige delen van de wereld. Hoe ver willen we gaan? Wat ik zelf doe, en hopelijk miljarden andere mensen met mij (en ja, ik besef dat er teveel armoede is en dat de meeste mensen op deze aarde het een enorme uitdaging vinden om aan eten te komen en wel andere zorgen aan hun hoofd hebben):
Wil jij weten hoe voeding (planten) vóór jou werkt i.p.v. tégen? Denk aan: overgewicht, vermoeidheid, allergieën. Zodat zowel jij als de natuur daar voordeel mee heeft? Neem dan contact op met Health Sense voor een gratis 15 min. infosessie. Chinese vijfkruidenpoeder (Five Spice Mix) is een mengsel van gemalen specerijen, traditioneel met kaneel, kruidnagel, venkelzaad, steranijs en Sichuan peperkorrels. Met dit vijfkruidenmengsel heb je in één klap de vijf basissmaken te pakken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Maar je kunt ook variëren met de ingrediënten en bijvoorbeeld gember, nootmuskaat of sinaasappelschil toevoegen. Omdat Sichuan peperkorrels niet altijd overal verkrijgbaar zijn kun je zwarte peperkorrels in plaats van Sichuankorrels gebruiken. In de Chinese keuken wordt vijfkruidenpoeder meestal gebruikt in rubs voor vlees en zeevruchten. Het voegt ook een warme smaak toe aan marinades en sauzen. Super gezond De ingrediënten van vijfkruidenpoeder hebben veel gezondheidsvoordelen. Kaneel Kaneel staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antimicrobiële werking. Kaneel zorgt ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Sommige onderzoeken hebben een therapeutische werking van kaneel voor diabetes type 2 aangetoond, omdat het de gevoeligheid van het lichaam voor insuline lijkt te verbeteren. Een studie die in 2003 in het tijdschrift Diabetes Care werd gepubliceerd, toonde aan dat het dagelijks consumeren van slechts één gram kaneel de bloedsuikerspiegel, triglyceriden, LDL (slechte) cholesterol en totaal cholesterol verlaagde bij mensen met diabetes type 2. Kruidnagel Kruidnagel wordt al meer dan 2000 jaar in de Aziatische keuken gebruikt. Kruidnagel heeft een krachtige, ontstekingsremmende werking. Kruidnagelolie wordt ook gebruikt vanwege zijn verdovende en antibacteriële eigenschappen om kiespijn te verlichten. Het wordt ook gebruikt om de bloedsomloop en spijsverteringsstoornissen te verbeteren, spanningshoofdpijn te verlichten, voor een frisse adem en zelfs om insecten te weren. Venkel De gezondheidsvoordelen van venkelzaad zijn afkomstig van de unieke combinatie van quercetine en rutine, beide krachtige antioxidanten, en anethol, waarvan in dierstudies is aangetoond dat het ontstekingsremmend werkt. Historisch gezien werd venkel vaak door vrouwen gebruikt voor o.a. het verhogen van de lactatie, het vergemakkelijken van de bevalling en het bevorderen van de menstruatie. (Raadpleeg wel jouw arts voordat je venkel wil gaan gebruiken voor deze problemen.) Venkel wordt ook gebruikt om rugpijn, een laag libido, verlies van eetlust en buikkrampjes bij baby's aan te pakken. Venkel is een bekend middel tegen winderigheid en andere gastro-intestinale stoornissen en is een goede bron van vezels, foliumzuur en kalium. Steranijs Steranijs bevat een essentiële olie die lijkt op die van anijszaad. Ze hebben allebei een sterke zoethoutsmaak maar zijn niet van dezelfde plantfamilie. Hele steranijs wordt gebruikt als smaakstof voor thee, soepen en marinades in Vietnam, China en andere Zuidoost-Aziatische landen. Medicinaal wordt steranijs gebruikt voor aandoeningen aan de luchtwegen. (Één van de stoffen wordt gebruikt voor het medicijn Tamiflu). Het wordt ook gebruikt om spijsverteringsproblemen te behandelen, zoals maagklachten en gasvorming. [2] Zwarte Peper Zwarte peper (deze gebruik ik in mijn recept) is zoals de meeste specerijen meer dan alleen een smaakmaker. De gezondheidsvoordelen variëren van belangrijke antioxidant, ontstekingsremmend tot het in staat zijn van het doden van tumoren (dierstudie) [1], ondersteuning van de schildklier, behandeling van verkoudheid, vermindering van koorts en nog veel meer. Barbara’s inzicht: Een klein snufje vijfkruidenpoeder kan jouw gerecht omtoveren naar een bijzonder gerecht en maakt het bovendien in één klap supergezond. Je kunt het op kip of vlees strooien, als marinade, voor een geweldige smaak maar gebruik het ook eens op onverwachte gerechten zoals door je soep, over fruit of door je yoghurt. Je kunt vijfkruidenpoeder in Aziatische winkels kopen, vaak ook in supermarkten of online, maar het is veel leuker en gezonder om het zelf te maken! Je kunt de ingrediënten fijnmalen in een koffiemolen of blender. In een luchtdichte verpakking is de mix maximaal zes maanden houdbaar. Uiteraard kun je het mengsel langer bewaren met behoud van smaak, maar dan kun je ervan uitgaan dat de gezondheidsvoordelen verloren zijn gegaan. Vijfkruidenpoeder zelf maken Benodigdheden: 3 Steranijs (de hele specerij/ster) 2 Eetlepels zwarte peperkorrels 1 Eetlepel venkelzaad 1 Eetlepel kruidnagel 1 Kaneelstokje (bij voorkeur het type ‘Cassia’) Methode: Voeg alles bij elkaar en maal het geheel tot een fijn poeder in een koffiemolen, specerijenmolen of een sterke blender. Ik creërde ook een video over het maken van Vijfkruidenpoeder. Bronnen: [1] Biological role of Piper nigrum L . ( Black pepper ) [2] Antimicrobial properties of star anise Wat kun je doen als je hooikoorts hebt? Je kunt in ieder geval proberen de vervelende symptomen te verminderen. De meest gangbare manier is om medicijnen te nemen. Maar steeds vaker kiezen mensen voor een natuurlijke oplossing. Er bestaan heel veel sites waarop te vinden is wat hooikoorts precies is, hoe de cellen reageren op allergenen enz. enz. dus mocht je dat interessant vinden, graag 'googelen' en aldaar lezen! In deze blog ga ik alleen maar een lijst met voedingsmiddelen delen die je zou kunnen helpen met het verminderen van de symptomen. Of op z'n minst zou je eens stil kunnen staan bij deze voedingsmiddelen en ontdekken of deze voedingsmiddelen bij jou een reactie uitlokken. Bij mensen met hooikoorts is het afweersysteem overactief, waardoor er teveel aan histamine vrijkomt. Histamine hebben we nodig voor diverse lichaamsfuncties maar zoals zo vaak het geval is, is teveel, of te weinig, niet gewenst. Teveel histamine zorgt voor de vervelende hooikoortsreacties zoals jeukende en tranende ogen, jeukende neus, niezen, snotteren enz. Met aanpassing in je voeding zou je deze symptomen kunnen verminderen. Het gaat dan om voeding die van nature histamine bevat, maar ook voeding die ervoor zorgt dat de lichaamscellen histamine vrijmaken. De volgende voedingsmiddelen zou je dus bij voorkeur tijdens het hooikoortsseizoen kunnen vermijden:
Nu ben ik zelf een groot fan van kruiden en specerijen, maar tijdens het hooikoortsseizoen kun je de volgende kruiden en specerijen misschien beter laten staan:
Er zijn vele andere manieren om de symptomen van hooikoorts te verminderen, zoals het nemen van bepaalde supplementen maar ook andere faktoren spelen een rol bijvoorbeeld: de afweer verschilt van persoon tot persoon, stress kan ervoor zorgen dat de afweer zwakker is, een zwak darmmicrobioom kan een rol spelen bij de intensiteit van de symptomen. Hooikoorts is dus geen makkelijke aandoening en kan niet met alleen voeding of alleen een bepaald supplement aangepakt worden. Er spelen veel faktoren mee die allemaal in overweging genomen moeten worden en vaak is het een kwestie van 'trial and error' om te kunnen achterhalen welke interventies het beste werken. Gefermenteerde voeding, je hoort er steeds vaker over. Dat ze gezond zijn weet je dus inmiddels ook. Onze goeie ouwe vertrouwde zuurkool is een voorbeeld van gefermenteerde voeding en bestaat al eeuwenlang. Maar hoe krijg je er méér van binnen? Vandaag deel ik overheerlijk een recept dat bij ons vaak op tafel staat. Dit recept heeft Kimchi als ingredient. Kimchi is van oorsprong een Koreaans produkt en heeft een hele sterke smaak, vaak met veel knoflook en hete pepertjes. Het kan dus nogal heftig zijn voor mensen die niet gewend zijn dit te eten. In dit gerecht is de kimchi heel mild en waanzinnig lekker! Dit gerecht is koolhydraatarm en heeft bloemkoolrijst als basis. Daarna volgt de ‘magic’. Dit heb je nodig: Recept voor 2 personen – Hoofdgerecht Eigenschappen:
Ingrediënten:
Topping naar keuze (optioneel maar zeker aan te raden voor extra smaak):
Klik hier om te bewerken. Methode:
Ik was 15 jaar toen ik op een nacht uit mijn slaap gehaald werd door een onprettig gevoel in mijn buik. Mijn mond tintelde en ik voelde mijn hart heel snel kloppen. Mijn hele lichaam tintelde ook, en binnen de kortste keren ging het snel bergafwaarts. Ik stapte uit bed en zag mezelf in de badkamerspiegel. Mijn hele gezicht was vuurrood. Mijn oogwit bloeddoorlopen. Ik had jeuk over mijn hele lichaam. Ik had het heet en ademde snel en oppervlakkig. Ik had enorme buikkrampen en ik was misselijk. Nadat ik had overgegeven, en diarree (alles tegelijk...) ging ik op de koude badkamervloer liggen om bij te komen. Ik kreunde van de pijn. Mijn moeder werd wakker van het geluid en stond op het punt om de ambulance te bellen. Maar toen was het ergste al voorbij en viel ik na een tijdje gewoon weer in slaap. De volgende dag was er geen vuiltje meer aan de lucht, ik was alleen een beetje moe van de gebroken nacht. Toch maar naar de huisarts? Ik ga nooit zo snel naar de huisarts, en toen als 15 jarige ook al niet. Misschien had ik iets verkeerds gegeten? Ik had me nog nooit zo ziek gevoeld. Ik liet het voor wat het was en ging gewoon weer door met mijn leventje dat voornamelijk bestond uit normale middelbare school-dingen. Nadat ik drie of vier keer precies ditzelfde had meegemaakt in een periode van ongeveer een jaar vond mijn moeder het tijd voor een bezoekje aan de huisarts. Ik kan me niet meer precies herinneren wat de huisarts allemaal vroeg maar één vraag bleef me nog bij: “heeft ze veel stress?”. Mijn moeder zei dat ik de kalmte zelve was dus nee, dit kind had geen stress. Mijn moeder kende me goed, ik ondervond inderdaad weinig stress. De huisarts vermoedde dat ik aan hyperventilatie leed en raadde me aan om in een plastic zakje te ademen als ik weer een hyperventilatie-aanval had. En dat deed ik braaf. Het hielp niks. Weer naar de huisarts. Misschien had ik een allergie? Op naar de specialist voor een allergietest. Maar ook uit deze test kwam niks bijzonders. Dan maar aanmodderen En zo kabbelde alles voort, jaren lang, decennia lang zelfs. Tot ik op een dag besloot om toch maar weer eens op onderzoek uit te gaan. Deze aanvallen waren toch niet normaal? Ik was inmiddels 20 jaar verder. Ik werd naar de maag/darmspecialist gestuurd maar deze deed geen verder onderzoek. Met de klachten die ik aangaf, konden ze niks. Ik ben ook nog naar een diëtist geweest. Zij kon ook geen diagnose stellen, maar stelde wel een dieet samen op basis van mijn klachten. Het bestond keurig netjes uit ontbijt, lunch, avondeten en wat gezonde snacks tussendoor. Maar ook dit hielp niet. Hopen dat het alleen 's nachts gebeurt Ik besloot om er dan maar mee te leren leven en OMG wat was ik blij dat deze aanvallen meestal ’s nachts plaatsvonden, in mijn eigen omgeving, met de mensen om me heen die weten dat ze me gewoon even 30 minuten met rust moeten laten als ik op de badkamervloer lig. Ik had ook altijd mijn speciale haarborstel klaarliggen waarmee ik over mijn lichaam kon krabben tegen die vreselijke jeuk. Soms had ik één keer per maand een aanval, soms maanden lang niet. En soms een paar keer per week. En soms, heel soms, kreeg ik ook een aanval overdag. En dat waren de ergste aanvallen en dat maakte me soms angstig. Stel, ik zou het krijgen tijdens het autorijden? Of tijdens een belangrijk examen of presentatie? Ineens geen last meer! In 2011 verhuisde ik met man en twee kleine kinderen naar Singapore. We hebben daar ruim 3 jaar gewoond en ik heb alles bij elkaar opgeteld één kleine aanval gehad die zo weer overging, en één zeer heftige, zo eentje waarbij ik liever dood ging. Het was na het eten van een fish burger van McDonalds. Zou hier de link liggen? Ik heb sindsdien nooit mer zo'n burger durven aanraken. Het bleef een raadsel. Toen we eenmaal weer in Nederland woonden, kwamen de aanvallen weer terug, zelfs bijna dagelijks! Gelukkig waren ze mild maar vervelend was het wel. Want nu kreeg ik ze overdag en ik wist nooit van tevoren of de aanval zou doorzetten naar een heftige versie. Zelf op onderzoek uit Inmiddels had ik de opleiding tot Health Coach afgerond en hoopte via de kennis die ik had opgedaan toch een link te kunnen leggen. Want op de een of andere manier bleef ik het zoeken in de hoek van voeding. Hoe erg ik ook mijn best deed, hoe veel ik ook las over voeding, ik kon er maar niet achterkomen. Ook mijn voedingsdagboekjes gaven me geen clue. In de tijd dat we terug in Nederland waren, in 2015, was het glutenvrije dieet populair. Als ik serieus als Health Coach aan de slag wilde dan moest ik toch weten wat een glutenvrij dieet inhield vond ik. Ik besloot volledig glutenvrij te eten gedurende een maand, en zou hiervan een verslag maken. Vragen die ik wilde beantwoorden: hoe is het om glutenvrij te eten? Kun je glutenvrije produkten makkelijk verkrijgen in de winkels? Ben je duurder uit? Zijn er goede alternatieven? Hoe voel ik me bij een glutenvrij dieet? Enz. enz. Als ik het zelf had ervaren, zou ik mijn potentiële klanten goed kunnen inlichten was de redenering. Eindelijk de oorzaak gevonden Het viel me op dat ik geen aanvallen meer had en begon het vermoeden te krijgen dat dit toe te schrijven was aan mijn glutenvrije dieet. Ik besloot om het door te zetten en inderdaad, ik had een jaar lang geen aanval meer gehad! Totdat we op vakantie gingen naar Italië. Één van de leuke dingen van vakantie is genieten van lekker eten. En in Italië hoort daar natuurlijk pizza en pasta bij. Ik moest mijn eerste pasta bekopen met een mega-aanval in onze hotelkamer later die avond. Ik had mijn speciale krab-borstel niet meegenomen, het was hel. Vanaf dat moment was het duidelijk: mijn aanvallen werden veroorzaakt door gluten! Aan de ene kant vond ik dat heel vervelend, aan de andere kant een opluchting want nu kon ik tenminste mijn leven zodanig inrichten dat ik nooit meer last van aanvallen zou hebben. En dat doe ik, tot op de dag van vandaag. Omdat ik veel over voeding weet, weet ik ook precies hoe ik ervoor moet zorgen dat ik geen tekorten krijg. Achteraf gezien begrijp ik nu ook waarom ik terug in Nederland weer last kreeg. Ik ben namelijk gek op lekker stevig Nederlands donkerbruin brood en ik at het te pas en te onpas nu het weer kon. Het brood in Singapore raakte ik nooit aan, dat was van dat nepbrood. Nog steeds soms last Helaas heb ik nog steeds wel eens last van glutenaanvallen. Het valt dan altijd wel te traceren waardoor de aanval werd veroorzaakt. Mijn laatste aanval was ruim een jaar geleden. Tijdens een kerstfeestje van het werk van mijn man in 2019 kregen we sushi voorgeschoteld. Ik vroeg of de sushi glutenvrij was (geloof het of niet, maar soms mengt men tarwemeel door de sushirijst!). Ik liet de sojasaus staan omdat daar vaak gluten inzitten en dacht veilig te zijn maar nee, we moesten het feest vroegtijdig verlaten. Daar lag ik dan op de vloer van het restaurant-toilet, in mijn mooie kerstoutfit en hoge hakken. Als iemand me hier zou hebben betrapt, zouden ze denken dat ik een overdosis van een of andere drugs had genomen. Hoe ellendig kun je je voelen? Nadat ik mezelf daar een half uur lang had opgesloten en weer op mijn benen kon staan, vertrokken we naar huis. Je kunt je voorstellen dat ik gluten vermijd als de pest. Ik kan me geen voeding voorstellen die een aanval waard is, zelfs geen overheerlijke Franse baguette, croissant, geflambeerd flensje, een oerhollandse bruine boterham met roomboter en kaas... ik mis het allemaal enorm maar nee, thank you very much! Dochtertje veel ellende bespaard Zo heb ik mijn eigen dochtertje ‘gered’ van al deze ellende. Zij had als baby al last van eczeem. Dat arme ding lag zelfs ’s nachts in haar slaap te krabben aan haar armpjes en beentjes en had daardoor vaak gebroken nachten. Ik was heel zuinig met de cortisonecrème die de huisarts had voorgeschreven en gaf het bij voorkeur alleen als de klachten heel erg waren. Ik heb ook allerlei speciale eczeem-huidprodukten uitgeprobeerd van de drogist en online, maar het hielp niks. Ik zag een aantal linkjes met voeding en heb haar daarna laten testen op een aantal verdachte voedingsmiddelen en wat bleek: mijn dochtertje had een lactose-intolerantie. Sindsdien hebben we haar voeding aangepast en heeft ze letterlijk nul komma nul klachten. Met een beetje handigheid valt er gelukkig heel goed te leven zonder lactose, ook voor de melkmuilen onder ons. Hoe weet je of je een voedselintolerantie hebt? Voedselintoleranties kunnen zich op verschillende manieren uiten. Het hoeft niet altijd te resulteren in maag/darmklachten. Ook huidproblemen zoals eczeem of acne, vermoeidheid, slecht slapen, een wollig gevoel in je hoofd of luchtwegaandoeningen kunnen symptomen zijn. Waarom ik mijn persoonlijke verhaal deel? Omdat ik hoop dat mensen zich in dit verhaal herkennen en toch vooral op zoek blijven gaan naar de oorzaak van hun klachten. En niet net als ik 30 jaar lang blijven aanmodderen! Ik hoop dat dit artikel mensen een zetje geeft om snel in te grijpen, zoals ik dat bij mijn dochtertje heb gedaan. Ook mijn klanten hebben baat bij verder onderzoek naar mogelijke voedselintoleranties. Inmiddels weten we steeds meer over de connectie voeding/gezondheid en zijn de tests ook steeds meer geavanceerd en betrouwbaar. Een goed startpunt voor een verdere zoektocht naar oorzaken van voedselintolerantie is Natuurdietisten.nl waar veel informatie is te vinden over voeding en natuurlijke oplossingen voor allerlei klachten. Ook vind je hier een lijst van diverse gespecialiseerde therapeuten die je verder kunnen helpen. Ik werkte jarenlang in ‘corporate’, had het wel naar mijn zin maar die voeding en gezondheid bleef altijd maar aan me trekken. In mijn vrije tijd las ik alles wat los en vast zat over voeding. Het maakte alles nog verwarrender want iedereen lijkt maar wat te roepen op voedingsgebied. Online lijkt iedereen elkaar te kopiëren of tegen te spreken. Toch maar een cursus of en opleiding doen? Dit zou de meest logische manier zijn om de ‘waarheid’ over voeding te achterhalen dacht ik. Eerst een LOI cursus Ik begon klein, met een LOI cursus gewichtsconsulent. Net toen in mijn nieuwe ritme had gevonden (part-time baan, 2 kleine kinderen waarvan 1 naar school en de andere op de crèche, veel heen en weer ge-race, ’s avonds doodmoe toch nog in de boeken duiken, herken je het, ouders?) kwam manlief met het idee om in Azië te gaan wonen. In principe voor vier jaar maar het zou net zo goed voorgoed kunnen zijn. Ik hoefde er niet lang over na te denken. Ik maakte me wel zorgen over mijn moeder. Zij zou ons vreselijk gaan missen, ik ik haar. Ik voelde geen sterke band met Nederland, mijn moeder zou de enige reden zijn om te blijven. Toch maar de knoop doorgehakt en daar woonden we dan in Singapore, vlakbij de Nederlandse ambassade. Die LOI cursus heb ik daar af kunnen ronden, het examen deed ik bij diezelfde Nederlandse ambassade. Na het afronden van die cursus dacht ik: “was dit het nou? Ben ik nu een gewichtsconsulent? Kan ik mensen nu écht goed adviseren?” Niet dat ik niks had geleerd, maar ik vond niet dat ik met de opgedane kennis mensen kon gaan helpen. Wat mij het meest tegenstond was het calorieën tellen. Ik heb zoveel voedingsplannen gemaakt puur en alleen gebaseerd op de percentages aan macro-nutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten). Beetje te weinig vet? Nou, halve avocado erbij. Oh, maar dan komen we op teveel calorieën. Hmmm, dan die avocado eruit en wat nootjes erbij misschien? En zo bleef je schuiven met voedingsmiddelen, totdat je hét perfecte plaatje had binnen de gewenste aantal calorieën. Pfew! Altijd weer een hele klus. Officieel een praktijk starten! Met het papiertje op zak mocht ik officieel een eigen praktijk beginnen en me aansluiten bij de Beroepsvereniging voor Gewichtsconsulenten, zodat mijn klanten de kosten vergoed konden krijgen. Ik wist het zeker, dit leek me geen leuk werk. Ondanks deze cursus waren helaas mijn lastige voedingsvragen nog niet beantwoord. De studiebegeleider kon mij simpelweg niet helpen omdat mijn vragen buiten de studiestof vielen. Jammer jammer want daar deed ik die cursus eigenlijk voor, om nu eindelijk eens te weten te komen hoe het écht zit met de slechte reputatie van vetten, of de vraag of eieren nou wel of niet gezond zijn, of hoe het nou toch kan dat de Inuit (Eskimo’s) zo weinig groenten en fruit eten en tóch gezond zijn (en zijn ze wel zo gezond?), het verschil tussen échte vitamine C uit fruit en synthetische vitamine C uit een lab? Grootste Nutrition School ter wereld Datzelfde jaar (2011) kwam de Institute for Integrative Nutrition (IIN) op mijn digitale pad. De grootste nutrition school ter wereld zo werd er gezegd. Alles in het Engels overigens. Ik twijfelde enorm! Weer een cursus? Misschien weer dezelfde teleurstelling? Na een gesprekje met de klantenservice had ik dan toch besloten om deze 1-jarige opleiding te gaan doen. Ik kon de opleiding helemaal online doen, maar er waren ook een aantal fysieke bijeenkomsten mogelijk, in NYC. En, als je die niet kon bijwonen, kon je alles ook online volgen. Na afronding van de opleiding zou ik een ‘Health Coach’ zijn. Toen was het woord ‘Health Coach’ nog vrij onbekend in Nederland. Ik maakte zes jaar geleden daarom een video waarin ik uitleg wat een Health Coach nou eigenlijk doet. Nu is het woord ‘Health Coach’ zo populair dat het te pas en te onpas wordt gebruikt. In principe mag iedereen zich namelijk Health Coach noemen, ook als je denkt veel te weten omdat je nu eenmaal elke weer de gezondheidsrubriek in de krant leest. Vandaar dat het belangrijk is dat je als klant goed nagaat met wie je te maken hebt voordat je gaat werken met een Health Coach. Terug naar IIN. Ik vond deze opleiding zo leuk en interessant dat ik het serieus jammer vond dat hij voorbij was na een jaar. Niet alleen heb ik veel geleerd over voeding, maar ook over welke overige factoren van invloed zijn op de gezondheid van mensen, buiten voeding. Ook heb ik veel ‘health histories’ gedaan, oftewel intakegesprekken. Ik leerde over ondernemerschap en marketing kwam ook goed aan bod. We hadden een leuke online studentengroep verspreid over de hele wereld. Er was een medestudent in Singapore waarmee ik regelmatig af kon spreken in een café waar we onze opdrachten konden bespreken en brainstormen over workshops die we samen konden geven. Ook heb ik een mede-student bezocht in Bangkok. Ook aandacht voor zelfontwikkeling Wat voor mij heel belangrijk was, was een stukje zelfontwikkeling, wat ook aan bod kwam. Je kunt het geleerde direct op jezelf toepassen maar ook werken aan bijvoorbeeld je eigen zelfvertrouwen, angst voor spreken in het openbaar, limiterende overtuigingen wat betreft geld/inkomsten. Deze onderwerpen waren voor mij een eye opener. Veel van dit soort ‘problemen’ zijn belangrijk om aandacht aan te besteden voordat je een business gaat runnen. Als ‘graduate’ van IIN was voor mij eindelijk het plaatje compleet: up-to-date kennis over voeding, het besef dat gezondheid méér is dan alleen goede voeding en hiermee ook aan de slag gaan, kennis over mensen, marketing, bedrijfsvoering, werken aan jezelf, een gemotiveerde community, inspiratie, top-notch docenten, leren van andere succesvolle Health Coaches, dit alles bij elkaar maakte voor mij IIN een van de beste investeringen die ik heb gedaan. Wat ná de IIN? En ben je na de IIN helemaal klaar? Dat ligt helemaal aan jou! Sommige mensen kunnen succesvol een business runnen met een LOI diploma. Ik had blijkbaar méér nodig. En zelfs nu volg ik nog regelmatig verdiepingscursussen op het gebied van gezondheid omdat ik vind dat je nooit uitgeleerd bent en ik met deze extra kennis mijn klanten nóg beter kan helpen. De nieuwe opleiding van IIN gaat binnenkort weer van start. Lijkt het je ook interessant om een Health Coach te worden via IIN en wil je méér weten? Of twijfel je nog? Dan kun je een gratis proefles aanvragen bij IIN. De opleiding is in het Engels. Klik op deze link voor een gratis proefles. Je kunt al je vragen over de opleiding kwijt bij de vriendelijke helpdesk van IIN, maar je mag mij natuurlijk ook vragen stellen. Wie weet ben jij over een jaar ook een IIN graduate! Happy learning! Je moet er niet aan denken maar het is bijna 2021. Waarschijnlijk hebben veel mensen weer goede voornemens. Afvallen is eigenlijk het hele jaar al populair, maar op 1 januari is het weer raak: Afvallen en sporten staat het vaakst in de top drie van goede voornemen. In 2019 zag de lijst er zo uit:
Hoe deze lijst er nu in Coronatijd uitziet weet ik niet maar wat ik wel weet is dat er bij veel mensen inmiddels ook Coronakilo’s bij zijn gekomen en dat van bewegen ook minder is terechtgekomen. We zijn ook niet bepaald gezonder gaan eten. Zelfs de mensen die alles vrij goed onder controle leken te hebben qua gewicht en beweging, vielen soms in de valkuil en kwamen in gewicht aan om diverse redenen. Ik ga ervan uit dat een klein percentage van de bevolking op wortels heeft gekauwd tijdens de feestdagen. Het was natuurlijk minder feestelijk met maar drie gasten in huis. Hoe dan ook, goede voornmens zullen er zijn, en ik hoop natuurlijk dat je ze gaat waarmaken! Mocht ‘afvallen’ ook op jouw lijstje staan, weet dan dat weer hetzelfde doen als in 2020 blijkbaar niet werkt. Dan moet ik altijd denken aan de uitspraak van Einstein: “Insanity is doing the samen thing over and over again and expecting different results”. Doe het in 2021 dus anders. Veel mensen hebben ‘gegoogled’ op de woorden ‘vastendieet’, ‘ketodieet’ en ‘koolhydraatarm dieet’. Ik zou toch willen aanraden ietsje pietsje genuanceerder te werk te gaan. Voor de een werkt een koolhydraatarmdieet misschien prima, voor de ander niet. En wat dacht je van het ketodieet? Wat als je je helemaal opgeblazen voelt tijdens zo’n dieet? Wil je serieus werk maken van het afvallen, dan zou ik persoonlijk advies aanraden. Momenteel heb ik twee mooie programma’s die jou kunnen helpen dat goede voornemen waar te maken.
Wil je liever eerst iets meer weten? Neem dan gerust even contact op. Ik wens je een mooi en gezond nieuw jaar! Barbara barbara@healthsenseamsterdam.nl 06 - 2911 2440 Inmiddels weet je misschien dat ik fan ben van gember. Dit is niet altijd zo geweest. Ik weet nog dat ik als kind, bij mijn oma op bezoek, per ongeluk een blokje kaas met gember in mijn mond stak. Ik wist niet hoe snel ik het uit moest spugen. Mijn eerste kennismaking met gember was ‘traumatisch’ 😉 en zorgde ervoor dat ik het decennia lang niet wilde eten. Totdat ik in Azië ging wonen, toen was er bijna geen ontkomen meer aan. Nu? De gember bij de sushi, heaven! Een kop gemberthee? Wow! En in mijn keuken is het ook niet meer weg te denken. Juist nu, tijdens de koude maanden, is gember een welkome gast. Wist je dat sommige voedingsmiddelen je kunnen verwarmen? Gember doet dat, zelfs als je het koud eet/drinkt. Probeer het maar eens uit met een kop sterke gemberthee, of een (koude) gember shot. Je voelt de warmte naar beneden glijden en daarna voel je je lekker warm van binnen. Super fijn gevoel als het voelt alsof je maar niet warm te krijgen bent. In de Ayurveda wordt gember het ultieme medicijn genoemd en wordt al duizenden jaren gebruikt. In de westerse geneeskunde is gember een van de meest geaccepteerde specerijen. Tegenwoordig kun je in elke hippe tent en zelfs saaie tent een gembertheetje bestellen. Dit was nog geen 10 jaar geleden ondenkbaar. Gember is goed voor heel veel aandoening maar juist nu, in de koude maanden, kan het jouw trouwe maatje zijn om je te beschermen tegen griep en verkoudheid. Ook als je keelpijn voelt opkomen kan gember goed helpen door er een gemberthee van te trekken, en te drinken met een beetje echte honing. Gember werkt antibacterieel waardoor het verdere infectie voorkómt. Voel je je koud en rillerig? Een kop sterke gemberthee warmt je lekker op. Probeer eens een kop sterke gemberthee, met verse gember, maar ook gedroogde gember werkt prima! Wil je het écht makkelijk, dan zou je natuurlijk ook kant en klaar gembersap kunnen gebruiken! Bon appétit! #gember #gembershot #ginger #gingershot #gemberthee #weak #strong #health #healthy #verkouden #griep #virus #verwarmend #warming #ontstekingsremmend #verstopping #opgeblazen #pittig #kruiden #specerijen #gezondedrankjes #sap #sapje #sintkado #kerstkado #cadeau #cadeauidee |
AuthorVoedingsdeskundige, slaapexpert voor ondernemers, Natuurgeneeskundig Therapeut, Holistisch leefstijlcoach, in een notendop. Wil je meer over mij weten? Ga dan naar 'Over Barbara' Archives
January 2024
Categories
All
|